Συστάσεις για μάσκα σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ

Σε συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ προχωρά μετά τη συνεδρίασή της η εθνική επιτροπή λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, καθώς επικρατεί ανησυχία στους ειδικούς μετά την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνεδρίασε σήμερα η εθνική επιτροπή λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, καθώς το «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων «σαρώνει» την κοινωνία, με τα κρούσματα να αυξάνονται και το δημόσιο σύστημα υγείας να πιέζεται. Η COVID-19 καταγράφει αύξηση της τάξης του 45%, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν στις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9259 rapid test και ανευρέθηκαν 1625 θετικά (17.55%). Από τις 1625 περιπτώσεις, οι 831 αφορούν άνδρες και οι 794 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,03 έτη.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη, όμως, χρειάζεται προσοχή από όλους μας και ιδίως από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα», σχολίασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη στον «Αθήνα 9.84».

Η μετάλλαξη JN.1 του COVID-19

Η μετάλλαξη JN.1 του COVID αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) την Παρασκευή.

Πάντως, ο ΠΟΥ έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος» που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα.

Related Post