Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί δεν κάνουμε τεστ κορωνοϊού στους τουρίστες

Διευκρινίσεις για το θέμα της ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πρόβλημα με κρούσμα κορωνοϊού κατά την τουριστική περίοδο, έδωσαν την Πέμπτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ενδιαφέρον είχε η παρέμβασή του σχετικά με τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού από τους τουρίστες.

Το testing – είπε – δεν προτείνεται από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, η οποία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει εκδώσει εξαιρετικά λεπτομερείς οδηγίες. Αφορούν τους επιβάτες, το αεροπλάνο, τα μέλη πληρώματος του αεροπλάνου, την αντιμετώπιση ενός ύποπτου περιστατικού από την αρχή της επιβίβασης μέχρι την αποβίβαση από το αεροπλάνο.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει το γιατί δεν προτείνεται το τεστ, σχολίασε: “Δεν προτείνεται, διότι μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μέτρα προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσει γιατί θα είναι στη περίοδο επώασης”.

Παρόλα αυτά – σημείωσε – αφήνουν την ευχέρεια σε μια χώρα να εισηγηθεί ή να πραγματοποιήσει ελέγχους, είτε αυτοί είναι δειγματοληπτικοί, είτε είναι περισσότεροι ανάλογα με έναν βαθμό κινδύνου και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα από την οποία έρχεται κάποιος:

“Σας θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας απαγορευόταν η πτήση από τα επίκεντρα της επιδημίας, όπως η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα. Και μπορεί να το δούμε να συμβαίνει αυτό ξανά και τον επόμενο χρόνο”, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο:

“Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου επί περιπτώσεως συμπτωματικού ασθενούς, συμπτωματικού τουρίστα εν τοιαύτη περιπτώσει, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του. Εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει. Όταν αυτός γυρίσει στην πατρίδα του, πώς θα γίνει;”, αναρωτήθηκε.

Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός για το κατά πόσον ο έλεγχος μπορεί να είναι αποτελεσματικός:

“Το testing φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα. Δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να γίνει εάν κάποια χώρα το κρίνει απαραίτητο για κάποιες χώρες οι οποίες κρίνονται σαν υψηλού κινδύνου”.

Εφαρμογές

Στο πεδίο αυτό έχουν συζητηθεί πάρα πολύ οι ψηφιακές εφαρμογές. Είναι ένα ζήτημα που αγγίζει την τεχνολογία, αγγίζει την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων, αγγίζει τα προσωπικά δεδομένα, κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο και για αυτό όλα αυτά περνούν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας των κινήσεων του και φυσικά, γίνεται πάρα πολύς λόγος για αυτό και σε διεθνές επίπεδο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δοκιμάζουν μια επαφή τέτοια, η οποία βοηθά την ψηφιακή ιχνηλάτηση σε ένα συγκεκριμένο χώρο και ήδη έχουν διαπιστώσει πάρα πολλά προβλήματα και λένε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν περάσει ένας μήνας. Δεν έχει λυθεί ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν συμφωνίες και ψηφιακές πλατφόρμες που προσφέρει η Apple και η Google, για συσκευές iPhone και Android.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει εάν υπάρχει κάποιος ψηφιακός τρόπος, ώστε εθελοντικά, κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο κέντρο, εργαστηριακό κέντρο, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΕΟΔΥ, να πηγαίνει να ελεγχθεί.

Η ιχνηλάτηση είναι κάτι δύσκολο. Έχει σχέση με μας αλλά έχει σχέση και με την χώρα προέλευσης του, ιδιαίτερα αν είναι για χρονικό διάστημα μικρό και φυσικά, έχει σχέση και με τον χρόνο που θα εμφανίσει τα συμπτώματα.

Related Post