Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome – RLS) αποτελεί ένα αισθητικό – κινητικό νόσημα, κατά το οποίο οι ασθενείς έχουν αίσθημα δυσφορίας και ακατανίκητη και ασυναίσθητη υπερκινητικότητα των ποδιών, η οποία χειροτερεύει τις απογευματινές ή βραδυνές ώρες και στη διάρκεια της ανάπαυσης και βελτιώνεται με τις κινήσεις των προσβληθέντων ποδιών.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο της ηλικίας και να επεκταθούν στα άνω άκρα ή άλλες περιοχές του σώματος.

Συνήθως τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχουν και άλλες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διατροφικών Επιστημών Ξιανγκ Τζιαο, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με διαγνωσμένό σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν αυξημένα ποσοστά σχετιζόμενης με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητας.

Ειδικότερα, οι γυναίκες είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιαγειακής νόσου σε εύρος δεκαετίας, συγκριτικά με όσες δεν έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο.

«Τα άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων χρόνιων παθήσεων, αλλά προηγούμενες μελέτες για την θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτιολογίας είχαν καταλήξει σε ασυνεπή αποτελέσματα. Η έρευνά μας ξεκαθαρίζει ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών επηρεάζει την σχετική με την καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες, συγκεκριμένα», εξηγεί ο Δρ Τζιαο.

Ο Δρ Τζιαο και οι συνεργάτες του αφού εξαίρεσαν τους συμμετέχοντες που είχαν και άλλες παθήσεις διαπίστωσαν ότι η σχέση καρδιαγγειακού θανάτου και συνδρόμου ανήσυχων ποδιών ήταν ισχυρή.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 57.417 γυναίκες, κατά μέσο όρο 67 ετών, από τη μελέτη Nurses’ Health Study που εξετάζει σε βάθος χρόνου την επίπτωση διαφόρων παραγόντων (διατροφή, ορμόνες, περιβάλλον, εργασία) στην υγεία των νοσηλευτών και στην εκδήλωση διαφόρων παθήσεων.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια ανά δύο χρόνια από το 2002 έως το 2012. Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 6.448 θάνατοι. Όταν μελετήθηκε αιτία των θανάτων διαπιστώθηκε ότι οι πάσχουσες από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Related Post