Άλλωστε, η υψηλή κατανάλωση λαχανικών έχει συσχετισθεί εδώ και πολλά χρόνια με τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, ενώ συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα για τις ευεργετικές δράσεις που ασκούν στον οργανισμό.
Τα λαχανικά μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιο των παιδιών με φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύτιμα για την ανάπτυξή τους και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Από την άλλη, η ένταξη ποικιλίας λαχανικών από νωρίς στο διαιτολόγιο ενός παιδιού αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ η ιδιότητα που έχουν τα λαχανικά να προκαλούν υψηλό αίσθημα κορεσμού μπορεί να βοηθήσει και στον καλύτερο έλεγχο του «τσιμπολογήματος» και την αποφυγή «ανθυγιεινών» σνακ.
Αναφορικά με τη συστηνόμενη ποσότητα λαχανικών που θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά σε καθημερινή βάση, αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και ανέρχεται σε 1 μερίδα για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, 1-2 μερίδες στην ηλικία των 4-8 ετών, 2-3 μερίδες για παιδιά 9-13 ετών και 3-4 μερίδες για εφήβους ηλικίας 14-18 ετών. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην προσφορά ποικιλίας λαχανικών από όλες τις χρωματικές ομάδες.
Τέλος, σε περιπτώσεις όπου το παιδί αρνείται να καταναλώσει λαχανικά, δε θα πρέπει οι γονείς να ασκούν πίεση ή να προσφέρουν άλλα τρόφιμα ως επιβράβευση. Αντίθετα, συστήνεται υπομονή και επιμονή στην προσφορά ποικιλίας λαχανικών και την επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε αυτά, καθώς και κατανάλωση λαχανικών από τους ίδιους τους γονείς, που αποτελούν σημαντικό πρότυπο για τα παιδιά.