Τα τρία συχνότερα λάθη στη χρήση φαρμάκων

Οι συσκευές εισπνοής φαρμάκων για το άσθμα τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα μόλις το 7% της ποσότητας του φαρμάκου να φτάνει στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Και αυτή δεν είναι η μόνη κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο.

Δείτε τρία βασικά λάθη που κάνετε, προκειμένου να τα αποφύγετε στο μέλλον και η αγωγή σας να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα:

Συσκευής εισπνοής

Το λάθος

Δεν ακολουθείτε τις οδηγίες για ανακίνηση πριν από τη χρήση, εισπνέετε πολύ γρήγορα ή αργά και εκπνέετε αμέσως μετά.

Τι πρέπει να κάνετε

Ανακινείτε τη συσκευή καλά πριν από κάθε χρήση. Εισπνεύστε και πιέστε ταυτόχρονα τη συσκευή. Κρατήστε την αναπνοή σας για 10 δευτερόλεπτα προκειμένου το φάρμακο να φτάσει στους πνεύμονες.

Οφθαλμικές σταγόνες

Το λάθος

Τις αφήνετε να πέσουν στην εσωτερική γωνία του ματιού, η οποία αποτελεί «πέρασμα» προς τη μύτη και το στόμα. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε μπούκωμα στη μύτη ή μια παράξενη γεύση στο λαιμό.

Τι πρέπει να κάνετε

Χρησιμοποιήστε ένα δάχτυλο για να «κλείσετε» αυτή τη γωνία και ρίξτε τις σταγόνες στο κέντρο του ματιού. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά για 30 δευτερόλεπτα.

Ρινικά σπρέι

Το λάθος

Δεν φυσάτε τη μύτη σας πριν τη χρήση με αποτέλεσμα η ύπαρξη βλέννας να εμποδίζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Τι πρέπει να κάνετε

Φυσήξτε καλά και τις δύο πλευρές της μύτης, ακόμη και δεν αισθάνεστε συμφόρηση. Στη συνέχεια κρατήστε το ένα ρουθούνι κλειστό και εισπνεύστε το φάρμακο από το άλλο. Κατόπιν αλλάξτε πλευρές.

Πηγή: Women’sHealth

Related Post