Τα 12 βακτήρια που απειλούν άμεσα τον άνθρωπο – Σε συναγερμό ο ΠΟΥ

Νέα αντιβιοτικά πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά 12 είδη επικίνδυνων, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), περιγράφοντας αυτά τα παθογόνα βακτήρια, ως τις “μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία”.

Πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά, σύμφωνα με τους ειδικούς στον ΠΟΥ.

Τα βακτήρια έχουν αναπτύξει “ικανότητες να βρίσκουν νέους τρόπους για να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά” και μπορεί επίσης να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω γενετικού υλικού, που επιτρέπει και σε άλλα βακτήρια να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα.

>>>Σιωπηλός δολοφόνος τα υπερμικρόβια – Τρέμει η ΕΕ την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά [vid]<<<

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία, Marie-Paule Kieny, δήλωσε ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για την τόνωση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αν θέλουμε να βρούμε λύση εγκαίρως.

“Την ώρα που η αντίσταση πολλών βακτηρίων στα αντιβιοτικά έχει φθάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, η χρηματοδότηση έχει σχεδόν στερέψει (…) Αν αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν μόνες τους, τα νέα αντιβιοτικά που επειγόντως χρειάζονται δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως”, δήλωσε η Marie-Paule Kieny.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus – MRSA), έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Μερικά στελέχη σούπερ-ιών από λοιμώξεις, όπως η φυματίωση και η γονόρροια είναι ήδη ανίατα!

Ο ΠΟΥ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι πολλά αντιβιοτικά αναμένεται να καταστούν αχρείαστα μέσα στον αιώνα που διανύουμε, αφήνοντας τους ασθενείς εκτεθειμένους σε θανατηφόρες λοιμώξεις, απειλώντας άμεσα το μέλλον της ιατρικής.

Ποια είναι τα 12 βακτήρια

Η λίστα με αυτά τα “παθογόνα πρώτης προτεραιότητας” έχει τρεις κατηγορίες με βάση την αναγκαιότητα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών: επείγουσα, υψηλή και μέση.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται πολυανθεκτικά βακτήρια που συνιστούν ιδιαίτερη απειλή στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα φροντίδας. Αυτά είναι τα βακτήρια Acinetobacter, Pseudomonas (ψευδομονάδες) και διάφοροι τύποι εντεροβακτηριοειδών, που προκαλούν συχνά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως πνευμονία και σηψαιμία.

Στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία περιέχονται μερικά ολοένα και περισσότερο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που προκαλούν πιο κοινές ασθένειες, όπως η γονόρροια και η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η λίστα με τα 12 βακτήρια έχει ως στόχο να παρακινήσει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές που θα παρέχουν κίνητρα για χρηματοδότηση στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

Ο Tim Jinks, επικεφαλής στο τμήμα των Ανθεκτικών στα Φάρμακα Λοιμώξεων του παγκόσμιου φιλανθρωπικού οργανισμού υγείας Wellcome Trust, υποστηρίζει ότι μέσα σε μία γενιά θα μπορούσαν να υπάρξουν μέχρι και 10 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, αν δεν αναπτυχθούν άμεσα νέα φάρμακα.

“Χωρίς νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση θανατηφόρων λοιμώξεων, σωτήριες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η μεταμόσχευση οργάνων, αλλά και πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή και η αντικατάσταση ισχίου θα είναι δυνητικά θανατηφόρες”, δήλωσε ο Jinks.

http://www.reuters.com

Related Post