Τι πρέπει να προσέχει ένας γονιός στο συχνό «τσιμπολόγημα» των παιδιών

Πιθανότατα έχετε ακούσει πως το συχνό «τσιμπολόγημα» μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους, οδηγώντας σε αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το γεγονός αυτό δε, αφορά όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, καθώς η συχνή κατανάλωση τροφίμων, εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων, ακόμη και όταν αυτά ανήκουν στις «υγιεινές» επιλογές, μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά ως προς το σωματικό βάρος.

Ειδικότερα, το συχνό «τσιμπολόγημα» μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και μακροπρόθεσμα, σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και μια συνήθεια που στερεί από τα παιδιά την ικανότητα να αντιλαμβάνονται σωστά το αίσθημα πείνας και κορεσμού και να ανταποκρίνονται σε αυτό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μακροχρόνια διαχείριση του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να στοχεύουν στην τήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων και σνακ, προσφέροντας τρία κύρια γεύματα και δυο-τρία ενδιάμεσα υγιεινά σνακ. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να θεσπίζονται κανόνες αναφορικά με την κατανάλωση φαγητού εκτός των προγραμματισμένων γευμάτων, ενώ το φαγητό δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή ή μέσο απασχόλησης των παιδιών. Τέλος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην έχουν διαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα και ροφήματα και ειδικότερα σε «ανθυγιεινές» επιλογές.

Related Post