Την τελευταία 20ετία παγκοσμίως καταγράφεται μια αύξηση 25% στον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών. Τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο (31%) του συνολικού αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων, από 25% που ήταν το 1990.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις (πρόωροι θάνατοι, αναπηρίες κ.α.) της σταδιακής αυτής αύξησης των κρουσμάτων αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2030, οπότε τα θανατηφόρα περιστατικά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 12 εκατομμύρια και τα μη θανατηφόρα τα 70 εκατομμύρια. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στα νεαρά άτομα.
Περίπου τα τρία πέμπτα (61,5%) των αναπηριών και των προβλημάτων κινητικότητας, καθώς και πάνω από τις μισές απώλειες ζωών (51,7%) αποδίδονται στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι και τα πιο θανατηφόρα, παρόλο που είναι λιγότερο συχνά (περίπου τα μισά) σε σχέση με τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα περισσότερα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια (συνήθως λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης και γενικότερου ανθυγιεινού τρόπου ζωής) συμβαίνουν σε άτομα κάτω των 75 ετών, χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια σε άτομα κάτω των 74 ετών αποτελούν το 62% του συνόλου, το 45% των θανάτων και το 72% των προκαλούμενων αναπηριών.
Οι ερευνητικές ομάδες, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» διαπίστωσαν επίσης ότι, αν και ποσοστιαία (ανά 100.000 κατοίκους) έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο τα τελευταία 20 χρόνια, ο απόλυτος αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών έχει αυξηθεί κατά 26% από το 1990, ξεπερνώντας πλέον τα 5,9 εκατομμύρια.
Περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης θα πρέπει να τύχει και η διαπίστωση ότι ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες καταγράφεται αύξηση κατά 42% των θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων, στις ανεπτυγμένες καταγράφεται μείωση 12% των κρουσμάτων, 37% στους πρόωρους θανάτους και 36% στις αναπηρίες, την περίοδο 1990 – 2010, κυρίως λόγω της καλύτερης ενημέρωσης του κοινού και της λήψης προληπτικών μέτρων (μείωση του καπνίσματος, έλεγχος της υψηλής πίεσης του αίματος, καλύτερη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη).
health.in.gr