Το ιχθυέλαιο πιθανόν βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας των καρκινοπαθών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασαν Καναδοί επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η διατροφή που απαρτίζεται από ιχθυέλαια βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ιχθυέλαιο περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά, όπως είναι το εικοσιπεντανοϊκό οξύ που βοηθά την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της καχεξίας την οποία προκαλεί μια σοβαρή νόσος όπως ο καρκίνος.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την διατροφή ασθενών με καρκίνο μπορούν να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους ή ακόμα και να την αυξήσουν.

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση της διατροφής με ιχθυέλαιο σε 16 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, έναντι άλλων 24 ασθενών που δεν λάμβαναν ιχθυέλαιο μέσω της διατροφής τους, συγκεκριμένα τις διαφορές στο σώμα και τον οργανισμό τους. Παρατήρησαν έτσι τις αλλαγές που επιφέρει η λήψη ή μη των ιχθυελαίων στο βάρος των ασθενών, στην μυϊκή τους μάζα και στο λίπος του σώματός τους.

Στη μελέτη οι 16 ασθενείς λάμβαναν 2,2 γραμμάρια εικοσιπεντανοϊκού οξέος ημερησίως, ενώ οι άλλοι 24  ασθενείς λάμβαναν μόνο τη συνήθη διατροφική υποστήριξη. Οι δόσεις κρίθηκαν ασφαλείς, χωρίς τοξικότητα και παρενέργειες για τους συμμετέχοντες. Η έρευνα διήρκεσε μέχρις ότου οι ασθενείς συμπλήρωσαν τη θεραπεία πρώτης γραμμής, δηλαδή την αρχική φάση που διήρκεσε περίπου 10 εβδομάδες.

Οι μύες και το λίπος στο σώμα των ασθενών μετρήθηκε με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας, ενώ παράλληλα έγιναν εξετάσεις αίματος. Το βάρος σώματος μετρήθηκε στην αρχή, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που δεν λάμβαναν ιχθυέλαιο μέσω διατροφής έχασαν περίπου 2,3 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ όσοι λάμβαναν ιχθυέλαιο καθημερινά με τη διατροφή τους διατήρησαν το βάρος τους. Επίσης όσοι είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις εικοσιπεντανοϊκού οξέος στο αίμα τους, μετά από την ενίσχυση της διατροφής τους με ιχθυέλαιο, είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μυϊκής μάζας. Το 69% των ασθενών στην ομάδα των ατόμων που έπαιρνε ιχθυέλαιο όχι μόνο διατήρησε τη μυϊκή του μάζα αλλά και την αύξησε, ενώ από την άλλη ομάδα, μόνο το 29% των ασθενών διατήρησε τη μυϊκή του μάζα. Μάλιστα, στην ομάδα αυτή οι ασθενείς έχασαν 1 κιλό μυϊκής μάζας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο ομάδων καμία διαφορά στο λίπος του σώματος.

Όπως ανέφεραν οι Καναδοί ερευνητές, εάν ενισχυθεί η διατροφή των ασθενών με καρκίνο με 2 γραμμάρια ιχθυελαίου καθημερινά. αυτό θα είναι ωφέλιμο ώστε να διατηρήσουν το βάρος τους και τη μυϊκή τους μάζα.

Related Post