Το 70% του ανθρώπινου αίματος προς μετάγγιση βρέθηκε να περιέχει Xanax

Οι επιστήμονες που δοκιμάζουν ένα μικρό αλλά τυχαίο δείγμα αίματος έτοιμου για μετάγγιση ανακάλυψαν ότι το 70% περιείχε ίχνη του Xanax.

Γράφοντας στην Εφημερίδα της Φαρμακευτικής και της Βιοϊατρικής, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές εξέπληξαν το επίπεδο των φαρμάκων που ανιχνεύθηκαν σε υποθετικά καθαρά παρτίδες αίματος -ιδιαίτερα, οι συγκεντρώσεις φαρμάκων για το βήχα και το φάρμακο κατά του άγχους.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν επίσης ότι και οι 18 παρτίδες αίματος περιείχαν καφεΐνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική αγάπη για τον καφέ, το τσάι και άλλα καφεϊνούχα ποτά τρέχει βαθιά.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί η καθαρότητα των δειγμάτων αίματος πριν χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστεί μια μέθοδος για την εξέταση της επίδρασης των βοτανικών στο μεταβολισμό των φαρμάκων. Τα βοτανικά είναι φυτά ή φυτικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται για ιατρικούς ή θεραπευτικούς λόγους, όπως εχινόκεα, έλαιο CBD και ginko.

“Από τη σκοπιά της μόλυνσης, η καφεΐνη δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους ασθενείς, αν και μπορεί να είναι ένα σχόλιο για την τρέχουσα κοινωνία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Luying Chen, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU).

“Αλλά τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται εκεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρόβλημα για τους ασθενείς, καθώς επίσης και να δημιουργήσουν προβλήματα για όσους από εμάς κάνουν αυτό το είδος έρευνας επειδή είναι δύσκολο να πάρουμε καθαρά δείγματα αίματος”.

Τελικά, οι ερευνητές έπρεπε να απορρίψουν όλες τις παρτίδες αίματος που εξετάστηκαν, εκτός από δείγματα από δύο δότες που είχαν συμφωνήσει μπροστά από τη δωρεά να μην πίνουν ή να τρώνε τίποτα που περιέχει καφεΐνη.

Οκτώ από τα δείγματα (44 τοις εκατό) περιείχαν ένα over-the-counter φάρμακο βήχα που ονομάζεται δεξτρομεθορφάνη. Δεκατρείς (72%) περιείχαν το φάρμακο κατά του άγχους αλπραζολάμη, το οποίο πωλείται με την επωνυμία Xanax.

Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν το αίμα για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (τολβουταμίδη), αλλά δεν βρήκαν ίχνη του φαρμάκου στις παρτίδες που εξετάστηκαν.

Ενώ μια ενδιαφέρουσα διορατικότητα στη συνήθεια Xanax της χώρας, ο σκοπός της έρευνας που διεξήγαγε ο Chen και ο Richard van Breemen, Καθηγητής της Φαρμακευτικής Χημείας στο OCU, ήταν να ανακαλύψει πώς τα βοτανικά συμπληρώματα διατροφής επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά αποσυντίθενται από τον οργανισμό.

Η κατανόηση αυτού είναι σημαντική καθώς αυξάνεται η χρήση βοτανικών. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Βοτανικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βοτάνων πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2017, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 8 δισ. Δολάρια. Η ζήτηση βοτανικών προϊόντων φαίνεται να οδηγείται από τις τάσεις υγείας και ευεξίας και από την αυξανόμενη προτίμηση για φυσικά προϊόντα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα και τις αγορές.

“Τα βοτανικά περιέχουν βασικά φυσικά προϊόντα με δραστηριότητες που μοιάζουν με φάρμακα”, δήλωσε ο van Breemen. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν τα ένζυμα στο σώμα ακριβώς όπως τα παρασκευασμένα φάρμακα μπορούν – μια αλληλεπίδραση που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τον μεταβολισμό των φαρμάκων σε άτομα που παίρνουν και τα δύο. Εκτιμάται ότι σχεδόν το ήμισυ όλων των ενηλίκων στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βοτανικά είναι “δεν είναι απλή ή αναγκαστικά προβλέψιμη”, λέει ο van Breeman. “Το περίεργο στην περίπτωση αυτή ήταν να βρεθεί όλο το μολυσμένο αίμα.

“Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι βρήκαμε φάρμακα που απλά προσπαθούσαμε να κάνουμε την επικύρωση της ανάλυσης αλληλεπιδράσεων φαρμάκων-πόσοι άλλοι είναι εκεί μέσα που δεν ψάχναμε;”

Τελικά, η μελέτη περιελάμβανε ένα σχετικά μικρό δείγμα αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εξαχθεί το πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα της μόλυνσης από το ναρκωτικό στο αίμα, πράγματι, χωρίς περαιτέρω δοκιμές σε ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος από ένα ευρύ φάσμα πηγών

Related Post