Το υπερβολικό βάρος οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες, έλλειψη άσκησης καθώς επίσης και σε κληρονομικούς παράγοντες. Παχύσαρκος ορίζεται κάθε άνθρωπος, του οποίου το BMI, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 35.
Ο Δ.Μ.Σ. (ΒΜΙ) είναι ένας αριθμός, ο οποίος εκφράζει τη σχέση του ύψους με το βάρος. Η χειρουργική, σήμερα, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας, με επεμβάσεις, οι οποίες είναι ανώδυνες, γίνονται λαπαροσκοπικά και επιτρέπουν πολύ γρήγορη επάνοδο των ασθενών στην καθημερινότητά τους, τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.
Ο στόχος μιας βαριατρικής επέμβασης είναι τριπλός: απώλεια βάρους, διατήρηση της απώλειας και καλή ποιότητα ζωής. Εάν ένας από τους 3 στόχους δεν επιτευχθεί, το χειρουργείο θα έχει αποτύχει.
Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τις περιοριστικές και τις δυσαπορροφητικές.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τον γαστρικό δακτύλιο (δακτυλίδι) και το γαστρικό “sleeve” ή γαστρικό μανίκι. Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν το γαστρικό bypass και την χολοπαγκρεατική παράκαμψη.
Σε γενικές γραμμές, η πρώτη κατηγορία επεμβάσεων απευθύνεται σε ανθρώπους με BMI έως 50, ενώ, η δεύτερη κατηγορία σε ανθρώπους με BMI πάνω από 50.
Οι περιοριστικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες, αποτέλεσαν τη βάση της χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για πάρα πολλά χρόνια.
Πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, είναι μικρής διάρκειας (1 ώρα και 30 λεπτά συνήθως) και απαιτούν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς που επιλέγουν τον δακτύλιο πρέπει να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, με την έννοια ότι πρέπει να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που θα τους επιβάλει ο δακτύλιος.
Το γαστρικό μανίκι είναι μια “έξυπνη” χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνουμε τη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου και, πράγμα πολύ σημαντικό, την εξαφάνιση σχεδόν της πείνας, διότι κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως αφαιρείται το τμήμα του στομάχου, το οποίο εκκρίνει τη γρελίνη, η οποία ευθύνεται για την πείνα.
Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν προς το καλύτερο, επιτρέποντας στον ασθενή να φάει σχεδόν ό,τι θέλει σε πολύ μικρές ποσότητες.
Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις είναι πιο σύνθετες και προσφέρουν το “πλεονέκτημα” ότι μπορούν να “λειτουργήσουν” ακόμη και παρά τη θέληση του ασθενούς, δηλαδή εάν ο ασθενής σκοπίμως επιδίδεται σε διατροφικές υπερβολές, ο οργανισμός δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να απορροφήσει την υπερβάλλουσα ποσότητα θερμίδων.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι το γαστρικό by pass, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι σε βάθος χρόνου δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στην αρχή και συνεπώς το χαμένο βάρος ανακτάται προοδευτικά.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών, οι οποίοι για δύο, τουλάχιστον, χρόνια πρέπει να βλέπουν το γιατρό τους, για παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, διατροφικές συμβουλές και αντιμετώπιση όλων των ερωτημάτων που συνάδουν με την καινούργια κατάσταση του σώματος και της υγείας τους.
Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι, εάν ο ασθενής θα χρειαστεί επεμβάσεις αποκατάστασης όπως π.χ. κοιλιοπλαστική μετά την απώλεια βάρους. Αυτό είναι απρόβλεπτο κατά τη διάρκεια της βαριατρικής επέμβασης και θα διαπιστωθεί μετά από δύο, τουλάχιστον, χρόνια όταν δηλαδή ο ασθενής θα έχει χάσει όλο του το περιττό βάρος και αυτή η χειρουργική πράξη, βέβαια, απαιτεί εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα ξαναδώσει στο σώμα, την αρμονία του.
Στοιχεία Επικοινωνίας με Δρ Γεώργιο Σπηλιόπουλο: Λεωφ. Κηφισίας 108, Αμπελόκηποι, Τ.Κ. 11526 Αθήνα (metro Πανόρμου), Τηλ: +30 216 7000 546 & fax: 216 7000 549, +30 6977332523 & +30 6945412313 e-mail : info@spiliopoulos.eu , www.spiliopoulos.net
O Δρ. Γεώργιος Σπηλιόπουλος είναι Γενικός Χειρουργός & Χειρουργός του Πεπτικού Συστήματος – Δ/ντης Χειρουργικής του Oμίλου Ιατρικού Αθηνών.
http://www.news.gr