Τριχόπτωση: Για ποιες 3 παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα

Η απώλεια των μαλλιών είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες λόγω του αυξημένου στρες, της απώλειας βάρους, μιας έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό ή άλλων αιτιών.

Σπανίως είναι ανησυχητική, υπάρχουν όμως τρεις περιπτώσεις που πρέπει να αξιολογείται από γιατρό, καθώς υποδεικνύει πρόβλημα υγείας.

1. Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, τα μαλλιά αποδυναμώνονται και πέφτουν με ρυθμό ταχύτερο από τον συνηθισμένο. Άλλα συνήθη συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατάθλιψη και η κόπωση.

2. Λύκος

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από το επίμονο αίσθημα κόπωσης και τον πόνο στις αρθρώσεις. Η τριχόπτωση είναι συχνό σύμπτωμα του λύκου και μάλιστα συχνά είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις της πάθησης. Στα άτομα με λύκο τα μαλλιά γίνονται εύθραυστα και πέφτουν σε μεγάλες τούφες. Η αραίωση μπορεί να είναι επίσης εμφανής στα γένια, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες και σε άλλα σημεία του σώματος όπου φυσιολογικά αναπτύσσεται τριχοφυΐα.

3. Καρκίνος

Σπανιότερα, η απώλεια των μαλλιών υποδεικνύει καρκίνο και συγκεκριμένα λέμφωμα Hodgkin, έναν σπάνιο καρκίνο που προσβάλλει το λεμφικό σύστημα. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στο λέμφωμα Hodgkin περιλαμβάνουν την επίμονη κόπωση, τον πυρετό και το οίδημα (χωρίς πόνο) στα λεμφογάγγλια στον λαιμό, στις μασχάλες ή στη βουβωνική χώρα, την υπεριδρωσία, το κοκκίνισμα του δέρματος και τον πόνο στον αυχένα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις σε περίπτωση που εμφανίζετε επίμονη τριχόπτωση που επιμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Related Post