Υπέρταση, καρδιοπάθεια, διαβήτης: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με το βάρος σας

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση JAMA Cardiology έρχεται να επισημάνει για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που συνεπάγεται το υπερβολικό βάρος για την καρδιομεταβολική μας υγεία.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν είναι υψηλός ο δείκτης μάζας σώματος, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (Βάρος ÷ ύψος2).

Η σχέση υψηλού ΔΜΣ και καρδιομεταβολικού κινδύνου έχει επισημανθεί σε πολλές παλαιότερες μελέτες, ωστόσο οι ερευνητές αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν μια εξειδικευμένη μέθοδο ανάλυσης που βασίζεται σε γενετικές πληροφορίες ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι πιο αξιόπιστα και να μην επηρεάζονται από άλλους παράγοντες κινδύνου.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 119.859 άτομα με μέση ηλικία τα 57 έτη. Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης τύπου 2, ασχέτως φύλου, κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων παραγόντων.

Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ που κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9, ενώ ένα άτομο με ΔΜΣ 25-29,9 θεωρείται υπέρβαρο και με ΔΜΣ 30 και άνω παχύσαρκο.

«Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών επιπλοκών στο γενικό πληθυσμό» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Related Post