Φιλί με πάθος; Μάθετε πράγματα που δεν ξέρατε!

Η σεξουαλική πράξη, παρά τα πολλά οφέλη που έχει, μπορεί να είναι επιπόλαιη και ευκαιριακή χωρίς να προάγει τη συναισθηματική σύνδεση των δύο συντρόφων. Tο φιλί, από την άλλη, είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεθεί κάποιος με το αγαπημένο του πρόσωπο. Με το φιλί, λοιπόν, οι δύο σύντροφοι μπορούν να εκφράσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους ο ένας στον άλλο, σε ένα κλίμα οικειότητας και ζεστασιάς.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φιλί είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία των δύο συντρόφων και όχι μόνο για τη μεταξύ τους σχέση.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι ένα παθιασμένο φιλί ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά την καλύτερη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα. Αυτή η ιδιότητα του φιλιού, μάλιστα, φαίνεται να βοηθά στην περίπτωση που υπάρχουν κεφαλαλγίες ή πόνοι περιόδου.

Παράλληλα, το φιλί μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία των δοντιών γιατί ενισχύει την έκκριση σιέλου. Με τον μηχανισμό αυτό προλαμβάνεται η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Ένα από τα γνωστά οφέλη του φιλιού είναι η έκκριση των ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση, μειώνουν το στρες και αναζωογονούν. Πρόκειται για τη σεροτονίνη, την ντοπαμίνη και την ωκυτοκίνη, ορμόνες που συχνά απελευθερώνονται και με τη φυσική άσκηση.

Αναφορικά με τις θερμίδες που καταναλώνονται με το φιλί, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που καταναλώνονται κατά την έντονη φυσική άσκηση. Αποκαλύπτουν, όμως, ότι με ένα παθιασμένο φιλί που έχει διάρκεια καίγονται 8-16 θερμίδες.

Μια γερμανική μελέτη βρήκε πως οι άνδρες που λάμβαναν ένα φιλί από τις συζύγους τους πριν φύγουν για δουλειά έβγαζαν περισσότερα χρήματα. Οι ερευνητές εξήγησαν πως το γεγονός ότι αισθάνονταν την αγάπη της συντρόφου ενίσχυε την αυτοεκτίμησή τους και τους έκανε πιο παραγωγικούς.

Καλά είναι επίσης τα νέα για αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν τη νεανική τους όψη, αφού οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το βαθύ φιλί μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του λαιμού και του πηγουνιού, τα οποία είναι συχνά τα πιο προβληματικά σημεία που απασχολούν όσους ανησυχούν για την επίπτωση της ηλικίας στην εμφάνιση. Παράλληλα, αναφέρουν πως στην περιοχή του στόματος υπάρχουν πολλοί μύες, οι οποίοι με το φιλί ενεργοποιούνται και τονώνονται.

Τέλος, οι ειδικοί θεωρούν το φιλί ως μια από τις πιο καλές δοκιμασίες σεξουαλικής συμβατότητας, πριν προχωρήσει κάποιος στη σεξουαλική πράξη.

Το φιλί, λοιπόν, είναι ευεργετικό τόσο για τη σωματική, ψυχοσυναισθηματική και σεξουαλική υγεία του ατόμου όσο και για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Πηγή: upwave.com
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Related Post