Φούσκωμα: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι δεν είναι φυσιολογικό

Το φούσκωμα είναι απολύτως φυσιολογικό και παροδικό όταν εκδηλώνεται πριν από την έμμηνο ρύση ή μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλές φυτικές ίνες. Άλλοτε πάλι όμως η αιτία του δεν είναι και τόσο προφανής, κάτι που αναμφίβολα μας βάζει σε σκέψεις και μας δημιουργεί ανησυχίες.

Παρακάτω θα δείτε πέντε συμπτώματα που όταν συνδυάζονται με το φούσκωμα μπορεί να «κρύβουν» κάποιο πρόβλημα υγείας.

1. Πόνος στην περιοχή της πυέλου

Το ζεύγος συμπτωμάτων φούσκωμα-πόνος στην πύελο μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο των ωοθηκών, αν και η περίπτωση αυτή είναι αρκετά σπάνια. Άλλα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο γυναικείο καρκίνο είναι το γρήγορο αίσθημα κορεσμού και η συχνουρία ή οι συχνές κενώσεις. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα συμπτώματα οφείλονται σε κάποια επικίνδυνη πάθηση ή σε κάτι πιο «αθώο», όπως ένα ίνωμα.

2. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) χωρίς να το γνωρίζουν. Τυπικά συμπτώματα της πάθησης είναι το πρήξιμο στην κοιλιά, η διάρροια και η ανεξήγητη απώλεια βάρους, ενώ λιγότερο συχνά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό είναι η αναιμία, τα δερματικά εξανθήματα και ο πονοκέφαλος. Ο γαστρεντερολόγος είναι σε θέση να κάνει ακριβή διάγνωση της κοιλιοκάκης με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης και ανάλυσης ιστού από το έντερο.

3. Κράμπες στην κοιλιά

Πολλές γυναίκες θεωρούν τις κράμπες αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου τους, ενώ εξίσου συχνά αποδίδονται σε ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας. Αν η ενόχληση εντοπίζεται χαμηλά και αριστερά στην κοιλιά και συνδυάζεται με φούσκωμα, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη εκκολπωματίτιδας, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μικρών «σάκων» στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Η εκκολπωματίτιδα θεωρείται παραδοσιακά πάθηση των ηλικιωμένων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται όλο και συχνότερα σε άτομα κάτω των 40 ετών. Αν το φούσκωμα συνδυάζεται με ισχυρές κράμπες στην κοιλιά, και ιδίως αν τα δύο συμπτώματα συνοδεύονται και από πυρετό, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

4. Δύσοσμα κολπικά υγρά

Περίπου το 5% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών) αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τη λεγόμενη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια) από τον κόλπο στις σάλπιγγες ή τη μήτρα, προκαλώντας πυρετό, ρίγη ή και υπογονιμότητα –αν δεν αντιμετωπιστεί. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά ήπια και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τον ήπιο πόνο στην περιοχή της πυέλου, την ακανόνιστη περίοδο, τη δυσκολία ούρησης, την έκκριση δύσοσμων κολπικών υγρών και το φούσκωμα. Η εξέταση από γυναικολόγο μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη λοίμωξης ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

5. Διάρροια με ίχνη αίματος

Το φούσκωμα που συνδυάζεται με πόνο στην κοιλιά και διάρροιες συχνά υποδηλώνει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα. Σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς με κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εκδηλώνει επίσης μη γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνο στα μάτια, δερματικά εξανθήματα ή κόπωση. Μια σειρά από εξετάσεις (αιματολογικές, κοπράνων κ.ά.) είναι δυνατό να εντοπίσουν τη φλεγμονή στο γαστρεντερικό ή την ύπαρξη βακτηρίων ή παρασίτων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των νοσημάτων του εντέρου περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή αλλά και φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Related Post