Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πολλοί ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ρωτούν συχνά εάν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν ώστε να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων και κατά πόσο η διατροφή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, τα ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με την επίδραση των διαιτητικών συνηθειών στα συμπτώματα της νόσου είναι περιορισμένα.
Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 6.989 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αφορούσαν τις συνήθειες του τρόπου ζωής, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, ενώ από τους εθελοντές ζητήθηκε να αναφέρουν εάν είχαν υποτροπή των συμπτωμάτων της νόσου μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Επιπλέον, καταγράφηκε ο βαθμός αναπηρίας και η ένταση των συμπτωμάτων κόπωσης, πόνου, ακινησίας και κατάθλιψης.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς με την «καλύτερη» ποιοτικά δίαιτα είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού βαθμού αναπηρίας. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν οι εθελοντές που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1,7 μερίδες προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης και 3.3 μερίδες φρούτων, λαχανικών και οσπρίων ανά ημέρα. Επιπλέον, φάνηκε πως οι ασθενείς με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σοβαρής κόπωσης και πόνου, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δε διευκρινίζουν εάν ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τα συμπτώματα της νόσου ή αν η ύπαρξη σοβαρών συμπτωμάτων καθιστά δυσκολότερη την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δείχνουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.