15 πράγματα που δεν ξέρατε για την καρδιά σας

Είναι ο πιο δυνατός μυς του σώματός μας. Καθημερινά χτυπά χιλιάδες φορές για χάρη μας και φροντίζει για την σωστή λειτουργία κάθε γωνιάς του σώματός μας. Η ανθρώπινη καρδιά είναι αναμφισβήτητα το ζωτικότερο των ζωτικών οργάνων. Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γι’ αυτή; Παρακάτω συγκεντρώνουμε 15 ενδιαφέρουσες «άχρηστες» πληροφορίες… από καρδιάς που θα σας εκπλήξουν.

Μην ξεχνάτε όμως πως πέρα από τα «αξιοπερίεργα», υπάρχουν και τα «σημαντικά». Η υγεία της καρδιάς είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε εγκαίρως – γι’ αυτό θυμηθείτε εδώ τα tips για υγιή καρδιά σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, μάθετε αλήθειες σχετικά με την χοληστερίνη εδώ και μείνετε «συντονισμένοι», καθώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ετοιμάζουμε video-συνέντευξη με τον κ. Χρήστο Ντέλλο, Διευθυντή Καρδιολογικού τμήματος Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά.

Το μέγεθος της καρδιάς Για να μετρήσετε το μέγεθος της καρδιάς σας, σφίξτε την γροθιά σας. Για τους ενήλικες, η καρδιά ισούται με δύο γροθιές και για τα παιδιά με μία.

Η καρδιά μας χτυπά περίπου 100.000 φορές τη μέρα Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, θα χτυπήσει περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια φορές. Το αίμα που θα αντλήσει φτάνει το ένα εκατομμύριο βαρέλια – με άλλα λόγια, αν την ίδια δουλειά έκανε μια βρύση, θα έπρεπε να την κρατούσαμε… τέρμα ανοιχτή επί 45 χρόνια για να αντλήσει την ίδια ποσότητα αίματος.

Η καρδιά μπορεί να χτυπά και εκτός του σώματός μας Επειδή διαθέτει την δική της ανεξάρτητη ηλεκτρική ώθηση, μπορεί να συνεχίσει την «δουλειά» της και εκτός σώματος, αρκεί να της παρέχεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου.

Οι κερατοειδείς των ματιών είναι τα μόνα σημεία του σώματός μας που δεν αιματώνονται Σε όλα τα υπόλοιπα 75 τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μας, η καρδιά φροντίζει αδιαλείπτως να φτάνει αίμα.

Από πού προέρχεται το «τικ τακ»; Ο ήχος από το… καρδιοχτύπι μας οφείλεται στις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς. Είναι ο ήχος που παράγουν όταν κλείνουν.

Η καρδιά εγκαινιάζεται… μετά από τέσσερις εβδομάδες Αυτό σημαίνει πως ο πρώτος χτύπος της καρδιάς μας σημειώνεται μετά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της εμβρυακής φάσης κατά την κύηση. Έκτοτε, δεν σταματά ούτε στιγμή, για όλη μας τη ζωή.

Η γυναικεία καρδιά χτυπά πιο γρήγορα Κατά μέσο όρο, η καρδιά ενός άνδρα χτυπά με 70 χτύπους ανά λεπτό, ενώ μιας γυναίκας με 78 χτύπους ανά λεπτό.

www.in2life.gr

Related Post