8 σωματικοί οιωνοί που υποδηλώνουν ότι είστε πολύ στρεσαρισμένοι

Σύμφωνα με το women’s health, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως αυτά αποτυπώνονται στην κακή σωματική υγεία, σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους από 142 χώρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το συναισθηματικό στρες προειδοποιεί τον οργανισμό να παράγει χημικές ουσίες όπως η κορτιζόλη, η οποία, αν υπάρχει σε συνεχή βάση, «σπάει» το ανοσοποιητικό, το γαστρεντερικό, το νευρολογικό και το μυοσκελετικό σύστημα.

Ωστόσο, αν αφήσετε ανεξέλεγκτο το άγχος σας, ρισκάρετε με σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις. Ποια είναι τα σημάδια, που σας προειδοποιούν ότι ενδεχομένως το άγχος σας, σας έχει κυριεύσει;

Στομαχόπονος

Το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου συνδέεται με το έντερο, με αποτέλεσμα το ψυχολογικό στρες να … σπέρνει τον όλεθρο στο γαστρεντερικό σωλήνα

. Το άγχος αυτό που έχει αντίκτυπο στο στομάχι σας ενδεχομένως να προκαλεί δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία ή εμετό, ενώ όλως παραδόξως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη φυσική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η άσκηση. Ο λόγος; Με την άσκηση ο οργανισμός ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφινών, που κάνουν το μυαλό και το έντερο να αισθανθούν καλύτερα.

Τριχόπτωση

Ακόμα και τρεις έως έξι μήνες μετά από κάποιο αγχωτικό γεγονός, όπως είναι ένας χωρισμός, μία απόλυση κ.λπ, μπορεί να παρατηρήσετε ότι περισσότερα μαλλιά υπάρχουν στη βούρτσα σας από ό,τι στο κεφάλι σας. Αν λοιπόν, χάνετε περισσότερες από περίπου 100 τρίχες την ημέρα, ίσως θα έπρεπε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων, των ορμονών δηλαδή που εκτινάσσονται με το στρες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στους θύλακες της κεφαλής προκαλώντας προσωρινή τριχόπτωση. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των κυττάρων και την επούλωση των θυλάκων.

Σύσπαση βλεφάρων

Αυτοί οι ενοχλητικοί μυϊκοί σπασμοί συνήθως συμβαίνουν στο ένα μάτι και διαρκούν μόλις λίγα λεπτά. Βασική αιτία για το τικ, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το άγχος, αν και δε γνωρίζουν ακόμα τους ακριβείς λόγους.

Όταν αντιληφθείτε τις συγκεκριμένες συσπάσεις, προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια σας και να χαλαρώσετε, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα, στη συνέχεια εκπνεύστε για οκτώ δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτό τέσσερις φορές, ενώ με την άκρη του δακτύλου σας, ασκείστε ελαφρά πίεση στο βλέφαρο. Θυμηθείτε, ότι τα δάκρυα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διευκολυνθούν οι σπασμοί, ενώ αντίθετα η ξηροφθαλμία μπορεί να τους επιδεινώσει.

Ακμή

Ακριβώς όπως τα μαλλιά, έτσι και το δέρμα σας είναι ευαίσθητο στα υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων. Συζητήστε με το δερματολόγο σας, αν η ακμή που έχει επιστρέψει οφείλεται σε μία έξαρση του δέρματός σας εξαιτίας του άγχους σας. Μία τέτοια χρόνια φλεγμονή ενδεχομένως να οδηγήσει ουλές στο δέρμα σας, που δύσκολα επουλώνονται.

Οσφυαλγία

Οι ορμόνες που παράγει το σώμα σας, όταν είστε αγχωμένοι προκαλούν μία εσωτερική διαμάχη στον οργανισμό, ο οποίος σε συνδυασμό με την αύξηση της πίεσης του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, «σφίγγει» τους μυς σας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο έντονος μυϊκός πόνος ειδικά στην περιοχή της μέσης. Αν αυτή η κατάσταση επιμένει, ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο μυοσκελετικό σας σύστημα.

Η κίνηση είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε όταν βρίσκεστε στη δουλειά σας, φροντίστε να σηκώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για λίγα λεπτά και εάν μπορείτε κάνετε μερικές διατάσεις, όπως να σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, να αγγίζετε τα δάχτυλα των ποδιών σας και να «ξεπιάνετε» το λαιμό και τους ώμους σας.

Ρινορραγία

Αν και υπάρχουν αμφίρροπες απόψεις για το κατά πόσο το άγχος μπορεί να προκαλέσει έντονες και παρατεταμένες ρινορραγίες, μελέτες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα με έντονο στρες σε κάποια περίοδο της ζωής τους, παρουσίασαν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Σε άρθρο μάλιστα βρετανικού ιατρικού περιοδικού αναφέρεται ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην πίεση του αίματος όταν κάποιος βιώνει μία αγχωτική κατάσταση.

Εξανθήματα

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μυστηριώδη εξανθήματα ή εξάρσεις μιας προϋπάρχουσας δερματολογικής πάθησης. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αφήνει το δέρμα σας χωρίς άμυνες. Όταν οι αντιδράσεις του οργανισμού μειώνονται, το σώμα γίνεται επιρρεπές σε εξανθήματα, τα οποία με τη σειρά τους ενδεχομένως να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος. Φροντίστε να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον γιατρό σας προκειμένου να σας συμβουλεύσει ανάλογα.

Υπερβολική εφίδρωση

Μια συνηθισμένη αντίδραση του οργανισμού όταν αγχώνεται είναι η εφίδρωση. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από υπεριδρωσία, υπερβολική δηλαδή εφίδρωση, ειδικά στην περιοχή των χεριών και των ποδιών.

Ένας πολύ αρμονικός και καλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός, που μειώνουν το άγχος και περιορίζουν την εφίδρωση.

Πηγή: click@life

Related Post