Σε μία πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν από τα αντικαρκινικά φάρμακα. Η έρευνα, η οποία έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι όταν τα πειραματόζωα αισθάνονταν άγχος, τα αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία τους χορηγούνταν, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, τα οποία ενισχύονταν ακόμη περισσότερο από την αδρεναλίνη που παρήγαγαν τα ίδια τα ποντίκια.
2. Συρρικνώνει τον εγκέφαλο
Ακόμη και για τους υγιείς ανθρώπους, οι αγχωτικές στιγμές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Yale. Οι ειδικοί ανέφεραν, ότι οι αγχωτικές συνθήκες, μπορούν στην ουσία να συρρικνώσουν τον εγκέφαλο, μειώνοντας τη φαιά ουσία, στις περιοχές που συνδέονται με το συναίσθημα και τις ψυχολογικές λειτουργίες. Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι αλλαγές στη φαιά ουσία μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι για μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα.
3. Πρόωρη γήρανση των παιδιών
Η υπερβολική πίεση που μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί, όταν εκτίθεται σε καταστάσεις βίας, είναι ικανή να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση των κυττάρων του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα της Μοριακής Ψυχιατρικής.
Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 236 παιδιά από την Αγγλία και την Ουαλία, ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών, έδειξε ότι εκείνα τα παιδιά που είχαν ζήσει εμπειρίες εκφοβισμού (bulling) και εκείνα που είχαν υπάρξει μάρτυρες βίαιων συμβάντων, είχαν μικρότερα τελομερή, ένδειξη δηλαδή ότι γερνούσαν πιο γρήγορα.
4. Επηρεάζει τα γονίδια των επόμενων γενιών
Οι επιπτώσεις του άγχους στα γονίδια ενός ανθρώπου μπορεί να «περάσει» από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge παρατήρησαν, ότι αν και παλαιότερα θεωρούνταν ότι κάποια συγκεκριμένα «στίγματα» στα γονίδια, τα οποία είχαν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το στρες, μπορούσαν να εξαλειφθούν και να μην μεταβιβαστούν στις επόμενες γενιές, αυτά παραμένουν και διαιωνίζονται.
5. Εντείνει τα συμπτώματα κατάθλιψης
Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάθλιψης. Οι μελετητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας διαπίστωσαν, ότι το άγχος επιδρά σημαντικά στη συμπεριφορά των ατόμων. Συγκεκριμένα, αποκάλυψαν ότι το στρες συνδέεται με καταθλιπτικές συμπεριφορές, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όχι μόνο την προκαλεί αλλά και ενισχύει την εξέλιξή της.
6. Αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Δεν είναι μόνο το στρες, αλλά και το πώς αντιδρά ο κάθε οργανισμός σε αυτό, που μπορεί να επηρεάσει τον αντίκτυπο, που θα έχει στην υγεία του ανθρώπου, παρατήρησαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Pennsylvania.
Τα συμπεράσματά τους έδειξαν, ότι άτομα τα οποία ήταν περισσότερο αγχωμένα στην καθημερινότητά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιολογικά και η αρθρίτιδα, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σε σχέση με τα άτομα εκείνα που βλέπουν τα πράγματα πιο χαλαρά.
7. Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών…
Οι αγχωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, από τους πιο χαλαρούς. «Σε σύγκριση με υγιή άτομα ίδιας ηλικίας, όσοι έχουν αγχωτικές συνήθειες και συμπεριφορά τύπου Α, παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή η συσχέτιση δεν αλλάζει ανάλογα με το φύλο του ατόμου» παρατηρεί έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του San Carlos της Μαδρίτης.
8. …και καρδιολογικών προβλημάτων
Πιθανότητες αυξημένες κατά 27% να παρουσιάσουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα έχουν οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι. Το ίδιο ποσοστό δηλαδή που έχουν όσοι καπνίζουν τουλάχιστον 5 τσιγάρα την ημέρα. Η ανακάλυψη αυτή του Πανεπιστημίου της Columbia είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποδεικνύει ότι η υγεία της καρδιάς του κάθε ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πώς αισθάνεται. Το χρόνιο άγχος δε, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρδιολογικών παθήσεων αλλά και τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιου, έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο.
9. Επιδεινώνει το κρύωμα
Αν πάντα υποπτευόσασταν ότι το άγχος σας αρρωσταίνει, μάλλον είχατε δίκιο. Μελετητές αποκάλυψαν, ότι το άγχος έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν κάποιος είναι αγχωμένος, το σώμα παράγει περισσότερη κορτζόλη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει χάος στις φλεγμονώδεις διαδικασίες του οργανισμού.
10. Επηρεάζει τα καρκινικά αποτελέσματα
Ο καρκίνος, από τη διάγνωση, τη θεραπεία ακόμα και όταν έχει «νικηθεί», είναι από τη φύση του μία αγχώδης κατάσταση. Η διαχείριση του άγχους αυτού ωστόσο, είναι σε θέση να επηρεάσει τα αποτελέσματα του καρκίνου.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Miami ανακάλυψαν, ότι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που παρακολούθησαν πρόγραμμα για τη διαχείριση του άγχους, παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.