Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Sanford – Burnham σε συνεργασία με ερευνητές από το Γέιλ, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο κωδικοποιεί το ένζυμο PDK1, το οποίο είναι απαραίτητο για τη μετάσταση του μελανώματος.
Αυτό σημαίνει ότι η απενεργοποίησή του καθυστερεί τον σχηματισμό κακώσεων και σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο μετάστασης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Ze’ev Ronai, μέχρι πρότινος οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η δράση του PDK1 παίζει σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές κυτταρικές διαδικασίες, όπως ο μεταβολισμός των κυττάρων και η επιβίωσή τους. Επίσης, ήταν γνωστό ότι σχετίζεται με διάφορους τύπους όγκων, όπως τον καρκίνο στο πάγκρεας.
Κατά τη νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που δεν διέθεταν το συγκεκριμένο γονίδιο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψή του από τα μελανοκύτταρα των ποντικιών (κύτταρα που μετατρέπονται και προκαλούν μελάνωμα), οδήγησε στον σχηματισμό μικρότερων όγκων.
Αυτό περιορίζει σημαντικά τη μετάσταση και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακόμη και κατά 50%.
Η μελέτη είναι η πρώτη που παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν τη σημασία του PDK1 για το μελάνωμα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Oncogene.
http://www.naftemporiki.gr