Όπως αναφέρει το BBC, ειδικοί των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Χάρβαντ, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, το αντίσωμα επιτίθεται σε τρία σημαντικά σημεία του ιού, καθιστώντας έτσι δύσκολη του αντίσταση του HIV. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το αντίσωμα σε 24 μαϊμούδες και παρατήρησαν ότι απέτρεψε τη μόλυνση τους από τον ιό HIV.
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σήμερα ανίκανος να αμυνθεί διότι ο ιός έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται και να αλλάζει εμφάνιση. Αυτές οι ποικιλίες ή στελέχη του HIV στον ασθενή είναι συγκρίσιμα με την εποχική γρίπη, που αλλάζει από χρονιά σε χρονιά. Το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται λοιπόν αντιμέτωπο με έναν ανυπέρβλητο αριθμό στελεχών του ιού.
Οι επιστήμονες στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν αντισώματα εξουδετέρωσης των στελεχών αυτών, στην προσπάθεια να θεραπεύσουν το AIDS ή να προλαβουν τη λοίμωξη.
Τώρα κατάφεραν να συνδυάσουν τρία τέτοια αντισώματα σε ένα τριπλό εξειδικευμένο αντίσωμα.
«Τα τρία αυτά αντισώματα ειναι περισσότερο ικανά και έχουν μεγαλύτερη ευρύτητα από από οποιοδήποτε φυσικό αντίσωμα που έχουν ανακαλύψη μέχρι σήμερα. Τα καλύτερα φυσικά αντισώματα στοχεύουν το 90% των στελεχών του HIV, ενώ το νέο τριπλό αντίσωμα στοχεύει το 99% των στελεχών και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσής του», αναφέρει στον ιστότοπο του BBC ο Δρ Γκάρι Νέιμπελ, εις εκ των συγγραφέων της μελέτης και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Sanofi.
Η καθηγήτρια Λίντα-Γκέιλ Μπέκκερ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS, χαρακτήρισε την εξέλιξη «συναρπαστική» και συμπλήρωσε ότι «τα νέα αυτά αντισώματα φαίνεται να υπερβαίνουν τα φυσικά και μπορεί να έχουν εφαρμογές που δεν φανταζόμαστε καν. Αν και είναι ακόμα νωρίς, ως επιστήμονας ανυπομονώ να δω τις πρώτες κλινικές δοκιμές στις αρχές του 2018».
Εν τω μεταξύ χθες, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη ο Μισέλ Σιντιμπέ, επικεφαλής του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV και το AIDS (UNAIDS), ανακοινώθηκε ότι νέο φθηνό φάρμακο, με ετήσιο κόστος 75 δολάρια, θα δοθεί στη Νότια Αφρική και την Κένυα για τη θεραπεία του AIDS.
Πρόκειται για συνδυασμό τριών δραστικών ουσιών (dolutegravir, lamivudine, tenofovir), που ενώ στην πρωτότυπη μορφή του είναι ακριβό για τα συστήματα υγείας των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις δύο αφρικανικές χώρες θα δοθεί με τη μορφή του γενοσήμου χαπιού.
Το κόστος θεραπείας ανά ασθενή υπολογίζεται σε 25 δολάρια λιγότερα από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα αντιρετροϊκά σχήματα ARV και στόχος είναι το νέο χάπι να συμβάλλει στη θεραπεία 37 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν με AIDS, παγκοσμίως, εκ των οποίων μόλις τα 19,5 εκατομμύρια λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.
Η Νότια Αφρική έχει τους περισσότερους ασθενείς, διεθνώς με HIV και ελπίζει ότι χάρη στο νέο αντιρετροϊκό σχήμα θα εξοικονομήσει 900 εκατ. δολάρια σε ορίζοντα εξαετίας. Σύμφωνα πάντως με την UNAIDS στόχος είναι το χάπι να καταστεί διαθέσιμο σε 92 χώρες.
Μαίρη Μπιμπή – health.in.gr