Η Άννα εργάζεται ως διαφημίστρια σε μια εταιρεία και το τελευταίο εξάμηνο ταλαιπωρείται από γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Υποφέρει από μετεωρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά κατά διαστήματα και από πόνο, ο οποίος υποχωρεί μετά την κένωση. Ταυτόχρονα, η δυσκοιλιότητα της προκαλεί επιπλέον δυσφορία και αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινότητά της. Καθώς τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν, επισκέφθηκε γαστρεντερολόγο, ο οποίος απέκλεισε τη δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη.
Η πίεση της δουλειάς της δημιουργεί άγχος, ως εκ τούτου καπνίζει περίπου ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και λόγω ελάχιστου ελεύθερου χρόνου καταναλώνει πρόχειρο φαγητό στο γραφείο. Το πρωινό της είναι ένας καφές σκέτος, ενώ στη δουλειά τα δύο μεγάλα γεύματα θα είναι πίτσα, σουβλάκι ή σφολιατοειδή. Ανάμεσα από αυτά καταναλώνει κάποιες φορές αναψυκτικά. Τέλος, έχει σταματήσει να καταναλώνει σαλάτες και όσπρια, διότι έχει παρατηρήσει πως εντείνουν το αίσθημα του μετεωρισμού.
Με μια πρώτη ματιά:
Η Άννα φαίνεται να πιέζεται πολύ στη δουλειά. Το στρες αποτελεί πυροδοτικό παράγοντα των συμπτωμάτων για πολλά περιστατικά συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Επιπλέον, φαίνεται να έχει υιοθετήσει ορισμένες επιβλαβείς για την υγεία της συνήθειες. Διατροφικά, λοιπόν, θα εστιάζαμε σε τρία σημεία.
Τι μας δείχνει το διατροφικό πρότυπο που ακολουθεί;
Η Άννα ακολουθεί ένα κακό διατροφικό πρότυπο, αφού δεν καταναλώνει πρωινό και τα δύο μοναδικά γεύματά της είναι αρκετά μεγάλα. Παρά την έλλειψη δεδομένων, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα ποσοτικά και ποιοτικά ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα συστήνεται στους ασθενείς με ΣΕΕ.
Ποιες διαιτητικές τροποποιήσεις μπορεί να κάνει;
Ορισμένες από τις διατροφικές της συνήθειες πιθανά επιβαρύνουν τη λειτουργική διαταραχή. Στη καθημερινότητά της προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ανθρακούχων ροφημάτων και λίπους, λόγω της συνεχούς κατανάλωσης έτοιμων γευμάτων. Δεδομένα από έρευνες δείχνουν πως τα ανωτέρω καθώς και αυξημένη πρόσληψη καφεϊνούχων ροφημάτων ίσως επιβαρύνουν τα συμπτώματα στη σπαστική κολίτιδα. Επιπροσθέτως, το κάπνισμα μπορεί να πυροδοτήσει κάποια από αυτά. Η μεγάλη ποσότητα ανθρακούχων αναψυκτικών ίσως εντείνουν το αίσθημα του μετεωρισμού. Από την άλλη, ο αποκλεισμός των οσπρίων και των λαχανικών αναπόφευκτα οδηγούν σε μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες φαίνεται από δεδομένα ότι μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα και να προσφέρουν ανακούφιση, ειδικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες σε μικρότερο βαθμό.
Υπάρχει για ανάγκη αποκλεισμού ομάδων τροφίμων;
Οι ασθενείς με ΣΕΕ συχνά βάσει της εμπειρίας τους πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, οπότε τα ενοχοποιούν και τα αποκλείουν απ’ τη διατροφή τους, όπως η Άννα απέκλεισε τα όσπρια και τις σαλάτες. Εντούτοις, υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αποκλεισμού στο ΣΕΕ, καθώς αν υιοθετείται για μακρά χρονικά διαστήματα μπορεί να θέσει ως και σε κίνδυνο την κατάσταση θρέψης των ατόμων. Συνίσταται οι ασθενείς να κρατούν ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων και εάν προβούν σε κάποιον αποκλεισμό, αυτό να συμβεί για μερικές μόνον εβδομάδες και ακολούθως τα τρόφιμα να επανεντάσσονται υπό την παρακολούθηση του γιατρού και του διαιτολόγου τους.