Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ υπερβολικού βάρους και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε 1.796 παιδιά τεσσάρων ετών, τα οποία επαναξιολογήθηκαν δύο χρόνια αργότερα. Η πίεση του αίματος μετρήθηκε και στα δύο χρονικά σημεία, όπως και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (κιλά διά τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) και η περιφέρεια της μέσης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology», δείχνουν πως τα παιδιά (ασχέτως φύλου) που μεταξύ των ηλικιών τεσσάρων και έξι χρονών ήσαν υπέρβαρα με βάση τη μέτρηση του ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), είχαν κατά περίπου δυόμισι φορές αυξημένη πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ειδικότερα, τα παιδιά που εμφάνιζαν είτε πρόσφατη είτε χρόνια παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αυξημένης πίεσης κατά 2,81 και 3,42 φορές αντίστοιχα.
«Ο μύθος ότι το υπερβολικό βάρος στα παιδιά δεν έχει συνέπειες, εμποδίζει την πρόληψη και τον έλεγχο αυτού του προβλήματος υγείας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ινιάκι Γκαλάν του Ινστιτούτου Υγείας Κάρολος Γ’ της Μαδρίτης της Ισπανίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας τον 21ο αιώνα. Το 2016, περισσότερα από 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών ήταν υπέρβαρα.
Ο δρ. Γκαλάν προέβη σε συστάσεις για την ελαχιστοποίηση αυτού του προβλήματος και επεσήμανε το ρόλο αφενός της οικογένειας και αφετέρου της εκπαιδευσης. Όπως είπε, οι γονείς πρέπει να είναι πιο σωματικά δραστήριοι με τα μικρά παιδιά και να τους παρέχουν υγιεινή διατροφή. Οι γυναίκες θα πρέπει να χάσουν μερικά κιλά πριν την εγκυμοσύνη, να αποφύγουν να πάρουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της και να σταματήσουν το κάπνισμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το σχολικό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις ώρες σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εποπτεύουν τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ τα σχολεία μπορούν να προσφέρουν παιχνίδια και αθλήματα μετά τα μαθήματα και να παρέχουν διατροφικά ισορροπημένα γεύματα και σνακ.
Ο δρ. Γκαλάν τόνισε ότι «οι γιατροί οφείλουν να αξιολογούν συχνά στις μικρές ηλικίες το ΔΜΣ και την περιφέρεια της μέσης, καθώς οι υψηλές μετρήσεις συνδέονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να διερευνάται πάντοτε το ενδεχόμενο η αυξημένη αρτηριακή πίεση να οφείλεται σε κάποιον τρίτο παράγοντα και όχι στην παχυσαρκία, ώστε να δοθεί η κατάλληλη αγωγή».