«Θα φαινόταν, επομένως, ότι τα περισσότερα είδη καρκίνων του ανθρώπου είναι δυνατό να προληφθούν».—The Causes of Cancer.
«Ο τρόπος ζωής του ασθενή και η προθυμία του να συμμετάσχει στη θεραπευτική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της υγείας του ή της υγείας της».—Holistic Medicine, στην Αγγλική (Χολίστικ Μέντισιν).
ΠΩΣ μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος; Πρόκειται να εξετάσουμε τι γίνεται για τη θεραπεία της αρρώστιας ή για την αποφυγή των καταστροφικών της αποτελεσμάτων. Ωστόσο, ένα γνωμικό λέει ότι η προφύλαξη είναι η καλύτερη θεραπεία. Έτσι ας εξετάσουμε πρώτα τις πιθανότητες πρόληψης μέσω διατροφής.
Μπορεί η Διατροφή να Παίξει Κάποιο Ρόλο;
Είναι δυνατόν μερικές τροφές να προκαλέσουν καρκίνο; Το βιβλίο Malignant Neglect, στην Αγγλική (Μαλίγκναντ Νικλέκτ) δηλώνει: «Η ψηλή αναλογία καρκίνων του παχύ εντέρου και του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποδοθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στη διατροφή». Έτσι, αυτό που τρώτε στη διάρκεια των ετών μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου. Έτσι το άτομο που ενδιαφέρεται για καλή υγεία πρέπει να είναι εκλεκτικό σε τι τρώει ή πίνει.
Η διατροφή περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση υγρών. Αφού η κατάχρηση του οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές καρκίνου, η ευνόητη συμβουλή είναι να πίνετε μόνο με μετριοπάθεια. Αλλά τι θεωρούν οι γιατροί «μετριοπάθεια»; Η απάντηση μπορεί να εκπλήξει πολλούς που πιστεύουν ότι είναι μετριοπαθείς στο ποτό: «Δύο ή λιγότερα ποτά τη μέρα, ιδιαίτερα αν καπνίζετε». Diet, Nutrition & Cancer Prevention, στην Αγγλική (Ντάιετ, Νουτρίσιον εντ Κάνσερ Πριβένσιον). Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, αν πίνετε πάνω από δύο ποτά τη μέρα, στα συμφραζόμενα των προληπτικών μέτρων κατά του καρκίνου δεν είστε πια μετριοπαθής.
Το ζωτικό σημείο είναι ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά με τον καρκίνο αν ατομικά πάρουμε προληπτικά μέτρα. Αλλά τι χρειάζεται να γίνει ώστε τα προληπτικά μέτρα να έχουν απήχηση στο κοινό; Η καρκινοχειρουργός Μπλέικ Κέιτυ λέει χωρίς περιστροφές: «Ένα δημόσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα . . . αποσπούσε τους ανθρώπους από την κατανάλωση πολύ λιπαρών κρεάτων σε λιγότερο λιπαρών, και σε τροφές με χαμηλότερο ποσοστό χοληστερίνης, θα έκανε περισσότερα από ό,τι θα έκανε ποτέ η ιατρική παρέμβαση για να μειώσει το ποσοστό του καρκίνου». (Target: Cancer) Στην προκειμένη περίπτωση, ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου;
Μια κυβερνητική υπηρεσία υγείας συστήνει ότι η δίαιτά σας πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 25-35 γραμμάρια (μια ουγγιά περίπου) φυσικές ίνες τη μέρα. Αυτό βοηθά στη φυσική διατήρηση της καθαρότητας των εντέρων. Αλλά πώς μπορείτε να περιλάβετε φυσικές ίνες στην τροφή σας; Τρώτε πολλά φρούτα, χορταρικά, αρακά, φασόλια, και μαύρο ψωμί και δημητριακά. Τρώτε τέτοιες τροφές όπως πατάτες, μήλα, αχλάδια, και ροδάκινα με τη φλούδα τους. Τα λαχανικά μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχύ εντέρου.
Μια άλλη συμβουλή είναι να αποφεύγετε ζωικά λίπη. Συστήνονται τα πουλερικά και τα ψάρια αντί των κρεάτων. Αν προτιμάτε κρέας, τότε βεβαιωθείτε ότι έχει λίγο λίπος πάνω ή μέσα του. Προτιμάτε αποβουτυρωμένα ή με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιλάβετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες Α και Γ, όπως είναι τα πλατύφυλλα χορταρικά με βαθύ πράσινο χρώμα—το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι, τα ραδίκια, το νεροκάρδαμο, τα παντζάρια, και ακόμη φύλλα πικραλίδας! Ένα άλλο καλό χρώμα φαγητού που αποκαλύπτει την παρουσία βιταμινών Α και Γ είναι το κίτρινο-πορτοκαλί: χορταρικά—καρότα, γλυκοπατάτες, κόκκινα κολοκύθια, γλυκά κολοκύθια· φρούτα—βερύκοκα, μηλοπέπονα, παπάγια, ροδάκινα, ανανά, και πεπόνια, για να ονομάσουμε μόνο μερικά.
Το Diet, Nutrition & Cancer Prevention δηλώνει επίσης: «Οι ενδείξεις αυξάνουν ότι όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες λιπαρών ουσιών (κεκορεσμένων και ακόρεστων) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από καρκίνο του παχύ εντέρου, του μαστού, του προστάτη, και του ενδομητρίου [εσωτερικού καλύμματος της μήτρας]». Τότε ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η διατροφή σας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο ενάντια σε περιπτώσεις πολλών καρκίνων.
Ποια άλλα προϊόντα πρέπει να αποφεύγουμε αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου; Αν και αυτό δεν θα είναι ίσως μια δημοφιλής εισήγηση για μερικούς, πρέπει να εξετάσουμε το ρόλο που παίζει ο καπνός.
Ότι Λένε Σχετικά Με τον Καπνό Είναι Αλήθεια
Οι ειδικοί Ντολλ και Πίτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έγραψαν: «Δεν είναι γνωστό κανένα μοναδικό μέτρο που θα είχε τόσο μεγάλη επίδραση στον περιορισμό του αριθμού θανάτων εξαιτίας του καρκίνου όσο η μείωση της χρήσης του καπνού . . . Η μεγαλύτερη επίδραση θα ήταν στη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα η οποία προς το τέλος της μέσης ηλικίας είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη σε τακτικούς καπνιστές παρά σε εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους».
Η εξάλειψη του καπνίσματος θα μείωνε επίσης τη συχνότητα άλλων καρκίνων. «Αισθητή επίδραση επίσης θα υπάρξει στη συχνότητα καρκίνων του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, πιθανώς του παγκρέατος, και ίσως του νεφρού».—The Causes of Cancer.
Χημικές Ουσίες Που Σκοτώνουν
Μήπως στον τόπο της εργασίας σας εισπνέετε χημικές ουσίες; Ή μήπως το δέρμα σας έρχεται σε επαφή μ’ αυτές; Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι μερικές χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν μια καρκινογόνο αντίδραση. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Π. Ραλλ, διευθυντή του Εθνικού Τοξολογικού Προγράμματος των Η.Π., οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι «18 χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο και υπάρχουν υποψίες για άλλες 18». Το Αμερικανικό περιοδικό για την υγεία Decade of Discovery στην Αγγλική (Ντέκεϊτ οφ Ντισκάβερι) δηλώνει: «Μία μόνο χημική ουσία μπορεί να ενεργήσει και ως υπαίτια και ως προαγωγός, ή δύο ή περισσότερες χημικές ουσίες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν για να προκαλέσουν έναν όγκο». Στην προκειμένη περίπτωση, ποιες είναι μερικές από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες και τα επικίνδυνα επαγγέλματα;
Το έντυπο The Causes of Cancer, καταγράφει τους αλκυλικούς παράγοντες, τις αρωματικές αμίνες, τον αμίαντο, το βενζόλιο, το χλωριούχο βινύλιο, και ορισμένες ενώσεις ή οξειδωμένες καταστάσεις του αρσενικού, καδμίου, χρωμίου, και νικελίου. Δείχνει επίσης ότι επικίνδυνα επαγγέλματα είναι της κατασκευής επίπλων από σκληρή ξυλεία και της παραγωγής δερμάτινων ειδών, καθώς επίσης και της παραγωγής ισοπροπυλαινικής αλκοόλης. Τι μπορείτε να κάνετε τότε αν οποιοιδήποτε από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται στην εργασία σας;
Συνήθως, υπεύθυνοι εργοδότες θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να εξαλείψουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε μερικές περιπτώσεις, αυξημένος αερισμός χρησίμευσε στη γρήγορη απομάκρυνση ατμών από το χώρο εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι δαπανούν μικρότερες περιόδους σε έναν επικίνδυνο χώρο. Χρησιμοποιούνται προστατευτικά ρούχα και αναπνευστικές συσκευές. Ωστόσο, η εξής προειδοποίηση είναι κατάλληλη.
«Οι περισσότερες εταιρίες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν αυτές οι χημικές ουσίες, ή αν γνωρίζουν ότι υπάρχουν, τότε δεν έχουν ιδέα του γεγονότος ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια καρκινογόνος ουσία». (Decade of Discovery) Σε τέτοιες περιπτώσεις, τι μπορείτε να κάνετε; Αν ο εργοδότης σας δεν είναι πρόθυμος να σας προστατεύσει, τότε θα πρέπει ίσως να ζυγίσετε τη σκοπιμότητα αλλαγής της εργασίας σας. Εξάλλου, η υγεία σας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αποχτήματά σας.
Έτσι λοιπόν, μπορείτε εσείς να κάνετε κάτι για να νικήσετε τον καρκίνο; Πρώτα απαντήστε σ’ αυτές τις ερωτήσεις: Αγαπάτε τη ζωή, την καλή υγεία, και τη ζωτικότητα; Εντυπωσιάζεστε από το θαυμάσιο δώρο ενός υγιούς σώματος; Θέλετε να νικήσετε τον καρκίνο; Αν απαντήσετε ναι, τότε μπορείτε να αναπτύξετε ικανοποιητικό κίνητρο για να κάνετε αλλαγές στον τρόπο της ζωής σας, αλλαγές που θα βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητές σας να προκαλέσετε καρκίνο στο ίδιο το σώμα σας. (Βλέπε γραφική παράσταση στη σελίδα 6)
Έγκαιρη Διάγνωση—Το Πρώτο Βήμα Θεραπείας
Τι συμβαίνει όταν είναι αργά πια για την πρόληψη του καρκίνου; Ο επιστημονικός συγγραφέας Έντουαρντ Τζ. Σιλβέστερ δηλώνει ότι «υπάρχουν ακόμα καλές ειδήσεις για εκείνους που φοβούνται ότι θα προσβληθούν από καρκίνο . . ., αλλά . . . τα περισσότερα βήματα προόδου στην περίθαλψη του καρκίνου σχετίζονται με την έγκαιρη διάγνωση». Επομένως, όλοι οι ειδικοί σ’ αυτόν τον τομέα συμβουλεύουν να είναι κανείς άγρυπνος στα πιθανά προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου. Σε ποια έγκαιρα προειδοποιητικά συμπτώματα πρέπει να δίνετε προσοχή; Μερικά από αυτά είναι:
- Μεταβολή της λειτουργίας των εντέρων ή της κύστης.
- Μια πληγή που δεν θεραπεύεται.
- Ασυνήθιστη αιμορραγία ή εκκρίσεις.
- Κύστη ή διόγκωση του μαστού ή άλλης περιοχής του σώματος.
- Τακτική δυσπεψία ή δυσκολία στην κατάποση.
- Μεταβολή της μορφής της κρεατοελιάς.
- Βράχνιασμα της φωνής ή συνεχής βήχας.
- Ανεξήγητη πρόσφατη απώλεια βάρους.
Με την πρώτη ένδειξη οποιουδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Βέβαια, το σύμπτωμα μπορεί να μην είναι ενδεικτικό καρκίνου. Αλλά όσο πιο γρήγορα μάθετε, τόσο το καλύτερο.
Νέες πρόοδοι έχουν γίνει στην έγκαιρη ανίχνευση όγκων μέσω ακτινογραφίας του μαστού, θερμογραφημάτων, ηχογραφημάτων (φωτογραφίες υπερήχων), σπινθηρογραφημάτων CAT, μικροσκοπικών εξετάσεων με τη μέθοδο Pap, και εξετάσεων κοπράνων. Τώρα οι τεχνικοί έχουν ανακαλύψει ένα πιο ακριβές έγκαιρο σύστημα διάγνωσης που ονομάζεται MRI (magnetic resonance imaging, Μαγνητοσκοπική Διάγνωση). Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Τζων Μπόουλ, το σπινθηρογράφημα MRI είναι «μια ανώδυνη διαδικασία, που δεν προσβάλλει υγιείς ιστούς, και είναι ελεύθερη από ακτινοβολία». Είναι τόσο αποτελεσματική ώστε «σε μια πρόσφατη μελέτη στην ιατρική Σχολή του Χάντιγκτον, βρέθηκαν όγκοι εγκεφάλου σε 93 ασθενείς κατά την οποία τα σπινθηρογραφήματα CAT δεν κατέγραψαν καθόλου εγκεφαλικές ανωμαλίες». American Way, στην Αγγλική (Αμέρικαν Γουέι). Αν και είναι ένα πολύ δαπανηρό σύστημα, αναμένεται ότι ως το τέλος του 1986, θα εγκατασταθούν 300 περίπου από αυτά σε νοσοκομεία των Η.Π.
Η Στάση σας και οι Εισηγήσεις ενός Γιατρού
Συνήθως η πρώτη αντίδραση κάποιου που πληροφορείται ότι πάσχει από καρκίνο είναι άρνηση να το πιστέψει. Στο βιβλίο του The Facts About Cancer ο Δρ Μακκάν δηλώνει ότι η άρνηση είναι «ένας πολύ σπουδαίος φυσιολογικός και υγιής μηχανισμός άμυνας ενάντια στις καταστάσεις ή πληροφορίες που απειλούν τη ζωή. Την έχουν περιγράψει ως ‘μορφίνη της ψυχής’ και είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτουμε σκέψεις που είναι πολύ οδυνηρές για να τις υπομείνουμε. Στην πραγματικότητα εξαγοράζουμε καιρό για να περισυλλέξουμε την συναισθηματική μας δύναμη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, επιτρέποντας συχνά στην πραγματικότητα να έρθει αργά για να μη μας καταβάλει».
Ωστόσο, προειδοποιεί: «Έντονη και παρατεταμένη άρνηση μπορεί να σας εμποδίσει να ζητήσετε έγκαιρη ιατρική φροντίδα ή να σας κάνει να απορρίψετε ιατρική συμβουλή και θεραπεία με το να μη δεχθείτε τη διάγνωση».
Μια άλλη αντίδραση μπορεί να είναι φόβος ή θυμός. Θα είναι πολύ χρήσιμο σε όλους να κατανοήσουν ότι «στόχος του θυμού μπορεί να γίνει . . . η οικογένεια, ο Θεός, το πεπρωμένο, οι γιατροί, οι νοσοκόμες, το νοσοκομείο ή και η ίδια η αρρώστια».
Ενοχή κυριεύει συχνά τη διάνοια των καρκινοπαθών. Ο άρρωστος σύζυγος αισθάνεται ένοχος επειδή δεν θα μπορεί πια ίσως να συντηρεί κατάλληλα την οικογένειά του· η σύζυγος, επειδή δεν μπορεί πια να φροντίζει το σπίτι όπως πριν. Όπως συμβουλεύει ο Δρ Μακκάν: «Θα το βρείτε πολύ πιο ανακουφιστικό να λυπάστε μάλλον που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι παρά να αισθάνεστε ένοχοι γι’ αυτό».
Μια επιπρόσθετη κοινή αντίδραση των καρκινοπαθών είναι η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απελπισίας και μελαγχολίας. Ποια άποψη έχει ο Δρ Μακκάν για όλες αυτές τις αντιδράσεις; «Αν και δεν είναι ευχάριστες, όλες αυτές οι ισχυρές αντιδράσεις είναι εντελώς φυσιολογικές. . . . Αντιπροσωπεύουν αντιδράσεις προς την αρρώστια και δεν αποτελούν μέρος της ίδιας της αρρώστιας».
Εισηγείται: «Η αντίστασή σας κατά του καρκίνου θα απαιτήσει να δώσετε πολλές μάχες. Θα κερδίσετε μερικές, αλλά πρέπει επίσης να περιμένετε ότι θα χάσετε μερικές. . . . Για να καταλάβετε τι απαιτείται, πρέπει να μελετήσετε τον εχθρό σας. Αυτό σημαίνει να μάθετε πως επιτίθεται στο σώμα σας ο καρκίνος, αλλά πρωτίστως, πως επιτίθεται στο άτομό σας, τον πραγματικό εαυτό σας».
Αντιμετωπίζοντας τη Θεραπεία του Καρκίνου
Από μερικές απόψεις, η εκστρατεία εναντίον του καρκίνου αρχίζει αργά-αργά να αποδίδει, και στις πρόσφατες δεκαετίες τα αποτελέσματα υπήρξαν πιο ενθαρρυντικά. Γιατροί, επιστήμονες, και ερευνητές αισθάνονται ότι μπορούν να δουν ένα μικρό φως στο τέλος του δρόμου. Αυτό έχει εισαγάγει ένα ζωτικό παράγοντα στον πόλεμο κατά του καρκίνου—ελπίδα. Όπως λέει ο Δρ Μακκάν: «Ίσως η πιο σπουδαία απαίτηση συνύπαρξης με τον καρκίνο είναι η ελπίδα. . . . μια από τις πιο μυστηριώδεις και διαμένουσες αξίες της ζωής». Η ανάρρωση τρέφεται με την ελπίδα ενώ ο καρκίνος ακμάζει με την απελπισία. Αλλά πού μπορεί να βρει ελπίδα ένας άρρωστος με καρκίνο;
Υπάρχουν διάφορες πηγές, αλλά οι τρεις πιο εξέχουσες είναι: (α) οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που είναι συμπονετικοί και αισιόδοξοι, (β) τα αγαπητά σας πρόσωπα, ιδιαίτερα ένας σύζυγος που σκέφτεται θετικά, (γ) μια καλά θεμελιωμένη θρησκευτική πίστη. Στο τελευταίο μας άρθρο αυτής της σειράς θα σχολιάσουμε την άποψη της πίστης και την αληθινή βάση ελπίδας για το μέλλον.
Από την άποψη της ιατρικής μια στερεή βάση για πίστη βρίσκεται στις τρεις κυριότερες ορθόδοξες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου—τη χειρουργική, τη χημειοθεραπεία, και τις ακτινοβολίες. Τι είναι αυτές οι τρεις μέθοδοι;
Η χειρουργική περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του καρκινογόνου όγκου και μερικών ίσως περιβαλλόντων ιστών.
Η χημειοθεραπεία (χημική θεραπεία) είναι η περίθαλψη του καρκίνου με φάρμακα που εξαπλώνονται μέσα στο σώμα και προσβάλλουν τα καρκινογόνα κύτταρα. «Πάνω από πενήντα χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου και μερικοί όγκοι μπορούν να θεραπευτούν».—The Facts About Cancer.
Ακτινοθεραπεία είναι η χρήση ακτινοβολίας με ψηλή ενέργεια από τις ακτίνες Χ, του κοβαλτίου, του ραδίου, και από άλλες πηγές για την καταστροφή των καρκινογόνων κυττάρων.
Αντιμετωπίζοντας τις Παρενέργειες
Δεν θα ήταν σωστό να μιλούμε για επιτυχία στη θεραπεία του καρκίνου χωρίς να αναφέρουμε επίσης τους κινδύνους ή τις παρενέργειες. Απλουστεύοντας εντελώς τους όρους «τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία είναι τοξίνες [δηλητήρια]», και «μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι τόσο τοξικά που ασθενείς πεθαίνουν από τις παρενέργειές τους». (Target: Cancer) Έτσι, αφού η χημειοθεραπεία είναι δηλητηρίαση του συστήματος, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Ελπίζει κανείς ότι σκοτώνονται περισσότερα άρρωστα παρά υγιή κύτταρα. Αλλά μπορεί να οδηγήσει επίσης σε άλλες δευτερεύουσας φύσης δραστικές επιδράσεις, όπως ναυτία, εμετό, και προσωρινή απώλεια μαλλιών. Πολλοί ασθενείς όμως αισθάνθηκαν ότι οι προσωρινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι προτιμότερες από την πρόωρη απώλεια ζωής.
Η ακτινοθεραπεία είναι πράγματι μια διαδικασία καύσης που καταστρέφει όλα τα κύτταρα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Ωστόσο, μπορεί να συγκεντρωθεί πάνω στην ακριβή περιοχή του όγκου. Εντούτοις όμως, μια αυθεντία λέει πως «υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες ότι η ακτινοθεραπεία προκαλεί μελλοντικούς καρκίνους». Αυτό παρουσιάζει μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να διαλέξει.
Μερικοί γιατροί παραδέχονται ότι μερικές φορές χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες ακόμα και όταν, κατά τη δική τους άποψη, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για τον ασθενή. Όπως παραδέχεται ο Χιλιανός χειρούργος Δρ Βιλλάρ: «Μερικές φορές, η περίθαλψη του καρκίνου είναι μια πολύ δαπανηρή—πολύ δαπανηρή μορφή ψυχοθεραπείας». Ο επιστημονικός συγγραφέας Σιλβέστερ τονίζει ότι «την αντίληψη του Βιλλάρ τη συμμερίζονται πολλοί γιατροί του καρκίνου που ανησυχούν ότι ακόμα και πολύ τοξικές θεραπείες επιβάλλονται χωρίς απόδειξη ότι βοηθούν». Τότε γιατί συστήνονται; «Επειδή ένας γιατρός αισθάνεται, όπως λέει ένας κριτικός της ιατρικής ογκολογίας: ‘δεν μπορώ έτσι απλά να αφήσω τη φτωχή γυναίκα να πεθάνει’».—Target: Cancer.
Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς περίθαλψη που θα παρατείνει μόνο τα βάσανά τους. Ιδιαίτερα αυτό αληθεύει στην περίπτωση που η θεραπεία δεν μπορεί να τους βοηθήσει και μπορεί ακόμα να προσθέσει στην ταλαιπωρία τους.
Μπορεί ο Καρκίνος του Μαστού να Νικηθεί;
Ένας από τους πιο επίφοβους ίσως καρκίνους για τις γυναίκες και ακόμα και για μερικούς άντρες, είναι ο καρκίνος του μαστού—όχι μόνο για τα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν αλλά επίσης για τα αισθητικά και ψυχολογικά του αποτελέσματα. Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την αφαίρεση ενός μαστού, που είναι γνωστή ως μαστεκτομή; Ένας ουσιώδης παράγοντας είναι η έγκαιρη διάγνωση.
Αν και συστήνεται στις γυναίκες να κάνουν αυτοεξέταση των μαστών για την παρουσία κάποιας κύστης, γίνεται εισήγηση οι γυναίκες με μεγαλύτερους μαστούς να κάνουν ακτινοσκόπηση του μαστού με ακτίνες Χ κάθε χρόνο. Γιατί αυτό; Επειδή είναι δύσκολο να παρατηρηθεί μια κύστη βαθιά μέσα στους ιστούς απλώς με την ψηλάφιση. Όπως συμβούλευσε ο Δρ Κόρι Σερβάας: «Οι πιθανότητές σας να βρεθείτε μεταξύ των τυχερών είναι πολύ μεγαλύτερες αν κάνετε την πρώτη σας ακτινογράφηση μαστού όταν φτάσατε στην ηλικία των 35 ή 40 χρόνων». Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό; «Για τα περισσότερα είδη καρκίνου του μαστού η αναλογία διατήρησης της ζωής για πέντε χρόνια είναι πάνω από 85 τοις εκατό στην περίπτωση καρκίνων που εντοπίζονται ενώ βρίσκονται στο πρώτο Στάδιο».
Σήμερα υπάρχουν μηχανήματα ακτίνων Χ που μπορούν να κάνουν ακτινογράφηση του μαστού με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ραδιενέργειας. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να προκληθεί καρκίνος λόγω υπερβολικής ακτινοβολίας.
Άλλο ένα βοήθημα στην πολύ έγκαιρη διάγνωση είναι το θερμογράφημα, που είναι μια θερμική εξέταση του μαστού. «Οι όγκοι αναπτύσσουν τις δικές τους προμήθειες αίματος, επειδή χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας από το οξυγόνο του αίματος για την ανάπτυξή τους. . . . Προκαλούν συγκέντρωση θερμοκρασίας, εκπέμποντας ενέργεια σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα κανονικά κύτταρα». (Target: Cancer) Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του «θερμού σημείου» με το θερμογράφημα.
Στο παρελθόν, η χειρουργική για τον καρκίνο του μαστού συχνά περιελάμβανε άμεση και τελεία μαστεκτομή—μια παραμορφωτική αφαίρεση του μαστού και του γύρω μυικού ιστού και των λεμφαδένων. Μήπως αυτό θεωρείται ακόμα απαραίτητο; Ο Δρ Μπέρναρντ Φίσερ, ένας ειδικός στον τομέα του καρκίνου του μαστού συμπέρανε, ότι όχι μόνο η τελεία αφαίρεση του μαστού δεν ήταν συνήθως δικαιολογημένη αλλά «η απλή μαστεκτομή, η αφαίρεση όλων των ιστών του μαστού δεν φάνηκε να βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης από την απλή αφαίρεση μόνο των κύστεων μαζί με τη χρήση ή χωρίς τη χρήση της ραδιοθεραπείας».
Υπάρχει Άλλη Εκλογή Θεραπείας;
Ως εδώ, έχουμε εξετάσει μόνο τις ορθόδοξες ιατρικές μεθόδους θεραπείας του καρκίνου. Είναι πρέπον να αναφέρουμε ότι μερικοί ασθενείς έχουν καταφύγει σε άλλες μεθόδους με διάφορους βαθμούς επιτυχίας και αποτυχίας. Από αυτές παράδειγμα είναι η θεραπεία Λετρίλ (Βιταμίνη Β17), η θεραπεία Χόξυ με τη χρήση βοτάνων και ορισμένων χημικών ουσιών, και μια άλλη μέθοδος είναι αυτή που εγκαθίδρυσε ο Δρ Ουίλλιαμ Δ. Κέλλυ, ένας οδοντίατρος, βασισμένη στην πεποίθηση ότι ο καρκίνος «δηλώνει μια ενεργή ανεπάρκεια ενζύμων του παγκρέατος.—One Answer to Cancer, στην Αγγλική (Ουάν Άνσερ του Κάνσερ).
Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε στο Target: Cancer: «Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μερικοί γιατροί, οι οποίοι συμφωνούν με μια ‘ολιστική’ άποψη της αιτίας, της θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου και άλλων ασθενειών: Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια ‘που προκαλείται’ από ολόκληρο το σύστημα του ανθρώπου το οποίο εκρυθμίζεται, και συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους του ανθρώπου μπορεί να αποκαταστήσει την υγεία. Πολλοί φημισμένοι άνθρωποι πιστεύουν σ’ αυτό και πολλοί πρώην καρκινοπαθείς ορκίζονται ότι έχουν θεραπευτεί ακολουθώντας συνταγές που βασίζονταν μάλλον σε μια ολιστική άποψη παρά σε μια περιοριστική άποψη της υγείας».
Ένα από εκείνα τα πρώην θύματα είναι η Άλις, μια εύθυμη γυναίκα πάνω από 50 χρόνων από τη Βρετανική Κολομβία, του Καναδά. Εντούτοις, πριν 36 χρόνια έκανε την πρώτη της εγχείρηση για έναν μικρό κακοήθη όγκο στο χέρι της. Έξι χρόνια αργότερα, έκανε εγχείρηση καρκίνου της ωοθήκης. Έπειτα το 1960 έκανε υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας).
Ο καρκίνος εμφανίστηκε και πάλι το 1965, και συστήθηκε και πάλι χειρουργική επέμβαση. Η Άλις λέει: «Ήθελαν να κάνουν κολοστομία και μαστεκτομή, και εγώ δεν το ήθελα. Μέχρι τότε είχα υποφέρει αρκετά με τις εγχειρήσεις. Έτσι πήγα στο Μεξικό για να κάνω τη θεραπεία Χόξυ. Ακολούθησα τη μέθοδό τους για 11 χρόνια. Για μένα είχε επιτυχία, αν και γνωρίζω ότι δεν υπήρξε πάντα επιτυχής για άλλους. Ο καρκίνος δεν εμφανίστηκε ξανά από τότε». – https://wol.jw.org/