Όπως ανακάλυψαν, όσοι εργάζονται υπό κακές συνθήκες υποφέρουν εξίσου με όσους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Οι «κακές συνθήκες» δεν υποδηλώνουν μόνον μία κακοπληρωμένη δουλειά στο εργοστάσιο ή το γραφείο, αλλά και παράγοντες, όπως η ασφυκτικά απαιτητική δουλειά, οι κακοί προϊστάμενοι και η μειωμένη ασφάλεια στην εργασία.
Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU), συνέκριναν την ψυχική υγεία 2.603 εθελοντών, άλλοι εκ των οποίων ήσαν άνεργοι και άλλοι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα με διαφορετική «ψυχοκοινωνική ποιότητα», όπως την αποκάλεσαν.
Η ψυχοκοινωνική ποιότητα μετριέται με βάση παράγοντες, όπως οι απαιτήσεις της δουλειάς, ο έλεγχος που ασκεί ο εργαζόμενος στην εργασία του, η ασφάλεια που νιώθει στη δουλειά του και η αυτοεκτίμηση που αποκομίζει από αυτήν.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Psychological Medicine» η ανάλυσή τους έδειξε ότι δεν υπήρχε διαφορά στα ποσοστά συνηθισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μεταξύ των ανέργων και όσων είχαν τις δουλειές με την χειρότερη ψυχοκοινωνική ποιότητα.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα ψυχικά οφέλη της εργασίας περιορίζονται στις δουλειές υψηλής ποιότητας, καθώς και ότι οι δουλειές με την φτωχότερη ποιότητα είναι συγκρίσιμες με την ανεργία ως παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση προβλημάτων ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Μπάτεργουερθ, αναπληρωτής καθηγητής του Κολεγίου Ιατρικής, Βιολογίας & Περιβάλλοντος του ANU.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι είναι δυσαρεστημένοι από την δουλειά τους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ακόμα και στα ρεπό τους.
Νωρίτερα εφέτος, εξάλλου, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε ότι όταν αισθάνεται κάποιος αδικημένος στη δουλειά του (επειδή λ.χ. δεν πήρε μία προαγωγή που άξιζε), αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει καρδιοπάθεια.
«Τα ευρήματα αυτά σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το αν ένας εργαζόμενος αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο στη δουλειά του ή όχι», εξήγησε ο δρ Ντάρυλ Ο’Κόνορ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ληντς.
«Όταν καταβάλεις τεράστια προσπάθεια, αλλά αισθάνεσαι ότι αυτή ποτέ δεν επιβραβεύεται, εντείνεται το στρες που νιώθεις και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων».
http://neoskosmos.com