Η J&J καταργεί την παιδική πούδρα, το γνωστό σε όλους μας ταλκ

Η Johnson & Johnson (J&J) θα σταματήσει να παράγει και να πουλά τη βρεφική πούδρα της με βάση το ταλκ σε όλο τον κόσμο από το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση έρχεται περισσότερο από δύο χρόνια αφότου ο κολοσσός της υγειονομικής περίθαλψης τερμάτισε τις πωλήσεις του προϊόντος στις ΗΠΑ.

Η J&J αντιμετωπίζει δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις από γυναίκες που ισχυρίζονται ότι το ταλκ της περιείχε αμίαντο και τις προκάλεσε να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Ωστόσο, η εταιρεία επανέλαβε την άποψή της ότι δεκαετίες ανεξάρτητης έρευνας δείχνουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές στη χρήση.

«Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας αξιολόγησης χαρτοφυλακίου, λάβαμε την εμπορική απόφαση να μεταβούμε σε ένα χαρτοφυλάκιο σκόνης μωρών αποκλειστικά με βάση το καλαμποκάλευρο» , ανέφερε σε ανακοίνωσή της .

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η βρεφική σκόνη με βάση το καλαμποκάλευρο πωλείται ήδη σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή η J&J επανέλαβε τη θέση της ότι η βρεφική πούδρα της είναι ασφαλής στη χρήση: «Η θέση μας για την ασφάλεια του καλλυντικού ταλκ παραμένει αμετάβλητη».

«Στεκόμαστε σταθερά πίσω από τις δεκαετίες ανεξάρτητης επιστημονικής ανάλυσης από ιατρικούς εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι η βρεφική πούδρα Johnson με βάση το ταλκ είναι ασφαλής, δεν περιέχει αμίαντο και δεν προκαλεί καρκίνο», ανέφερε.

Το 2020, η J&J είπε ότι θα σταματήσει να πουλάει τη βρεφική της πούδρα ταλκ στις ΗΠΑ και τον Καναδά , επειδή η ζήτηση είχε μειωθεί μετά από αυτό που αποκάλεσε «παραπληροφόρηση» σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος σε μια σειρά νομικών υποθέσεων.

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να πουλάει τη βρεφική πούδρα της με βάση το ταλκ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αγωγές από καταναλωτές και τους επιζώντες τους που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα ταλκ της J&J προκάλεσαν καρκίνο λόγω μόλυνσης με αμίαντο.

Το ταλκ εξορύσσεται από τη γη και βρίσκεται σε ραφές κοντά σε αυτές του αμιάντου, που είναι ένα υλικό που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.

Μια έρευνα του 2018 από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ισχυρίστηκε ότι η J&J γνώριζε για δεκαετίες ότι ο αμίαντος υπήρχε στα προϊόντα ταλκ της.

Το Reuters ανέφερε ότι τα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας, οι δοκιμαστικές μαρτυρίες και άλλα στοιχεία έδειξαν ότι από τουλάχιστον το 1971 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο ακατέργαστος τάλκης και οι τελικές σκόνες της J&J μερικές φορές ήταν θετικοί σε μικρές ποσότητες αμιάντου.

Σε απάντηση σε αποδεικτικά στοιχεία μόλυνσης από αμίαντο που παρουσιάστηκαν στις δικαστικές αίθουσες, αναφορές μέσων ενημέρωσης και σε νομοθέτες των ΗΠΑ, η εταιρεία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Τον Οκτώβριο, η J&J δημιούργησε μια θυγατρική, την LTL Management, αναθέτοντας τις απαιτήσεις της για ταλκ σε αυτήν. Αργότερα την έθεσε σε πτώχευση, η οποία διέκοψε τις εκκρεμείς αγωγές.

Πριν από την αίτηση πτώχευσης, η εταιρεία αντιμετώπιζε έξοδα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,87 δισεκατομμύρια λίρες) σε ετυμηγορίες και διακανονισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο επιδικάστηκαν 22 γυναίκες με δικαστική απόφαση άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Απρίλιο, μια πρόταση μετόχων που ζητούσε τον τερματισμό των παγκόσμιων πωλήσεων της βρεφικής πούδρας ταλκ απέτυχε.

Το Johnson’s Baby Powder πωλείται για σχεδόν 130 χρόνια και έγινε σύμβολο της φιλικής προς την οικογένεια εικόνα της εταιρείας.

Η βρεφική πούδρα χρησιμοποιείται για την πρόληψη του εξανθήματος της πάνας και για καλλυντικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού σαμπουάν.

Related Post