Νέο φάρμακο για τη λευχαιμία χωρίς τοξικές παρενέργειες

Ένα Νέο Φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του αίματος χωρίς να προκαλέσει τοξικές παρενέργειες, λένε οι ερευνητές ότι ανακάλυψαν μετά από δοκιμές για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Τα φάρμακα για χρόνια μυελογενή λευχαιμία, που ονομάζονται αναστολείς κινάσης, έρχονται με τον κίνδυνο εμέτου, διάρροιας και μυϊκού πόνου και μπορούν επίσης να σταματήσουν να εργάζονται μετά από λίγο καιρό.

Αλλά μια δοκιμή του asciminib – ένα νέο φάρμακο που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο – διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματικό και «καλά ανεκτό» από τους ασθενείς.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν μια «σημαντική ανακάλυψη» στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενής λευχαιμίας (CML), η οποία συχνότερα προσβάλλει τους ανθρώπους της δεκαετίας του ’60 και προσφέρει μια επιπλέον επιλογή για ασθενείς που έχουν εξαντλήσει άλλα φάρμακα.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης ότι θα μπορούσαν να απαλλάξουν χιλιάδες ασθενείς από τις παρενέργειες, διότι δεν σκοτώνουν ακούσια υγιή κύτταρα ταυτόχρονα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 150 ασθενών – η πρώτη που έγινε στον άνθρωπο – που έδειξε ότι η ασσμινίμπη δεν ήταν τοξική και φάνηκε να λειτουργεί αποτελεσματικά στους ασθενείς.

Η asciminib επιβραδύνει τον καρκίνο του αίματος κλείνοντας συγκεκριμένα ένζυμα που προκαλούν καρκίνο, τα οποία ονομάζονται κινασάσες – αποτελεί μέρος μιας τάξης φαρμάκων γνωστών ως αναστολέων κινάσης.

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο επαίνεσαν τη δημιουργία του πρώτου αναστολέα κινάσης τυροσίνης (TKI) που ονομάζεται imatinib τη δεκαετία του 1990.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Tim Hughes, του Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Νότιας Αυστραλίας δήλωσε ότι άλλαξε τη ζωή των ασθενών με τη νόσο. {πηγή}

Related Post