Επιβεβαιωμένες παραγγελίες τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου με την κωδική ονομασία “AZD1222” κατά του νέου κορωνοϊού (Sars-CoV-2) που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.
Σύμφωνα με τα Βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα οι πρώτες παραγγελίες θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τον Σεπτέμβριο αφού σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσει η μαζική παραγωγή από την AstraZeneca. Οι πρώτες 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα παραδοθούν στην Βρετανική κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο και αργότερα – πιθανότατα ως το τέλος της χρονιάς- άλλες 70 εκατομμύρια δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ενώ θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο 300 εκατομμύρια δόσεις για το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
Η συνολική παραγγελία από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δόσεις “κατά προτεραιότητα” καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BΑRDA), που υπάγεται στο Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 1 δις δολαρίων στην AstraZeneca, προκειμένου να αναπτύξει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μαζί με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μια τεράστια επένδυση σε σχέση με τα 65,5 εκατ. στερλίνες που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η Βρετανική κυβέρνηση για την υποστήριξη της έρευνας για το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Παραγωγή εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα
Αν και το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, τα πρώτα στοιχεία ανάλυσης φαίνεται να δείχνουν ότι είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιλογές για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.
“Είμαστε τόσο περήφανοι που συνεργαζόμε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μετατρέψουμε την πρωτοποριακή τους εργασία και έρευνα σε ένα φάρμακα το οποίο θα είναι δυνατόν να παραχθεί σε παγκόσμιο κλίμακα” δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό στα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Στα μέσα Ιουνίου θα είναι έτοιμα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.
Γι’ αυτό η AstraZeneca ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως δημιουργεί αλυσίδα παραγωγής ικανή να κατασκευάζει ως 1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου και θα μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ακόμα περισσότερο, μετά την έγκρισή του από την Βρετανική Αρχή Φαρμάκων, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 30 Απριλίου το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Συμφωνία ανακοίνωσαν την επίσημη συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτο Τζένερ του διεκριμένου βρεταβνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.